Grupul Enel și Brenmiller Energy dezvoltă un sistem durabil de stocare a energiei termice, care utilizează pietre. Partenerii au inaugurat proiectul la centrala electrică Santa Barbara, din Toscana.
Sistemul poate fi utilizat pentru a stoca excesul de energie produs din surse regenerabile, sub formă de căldură, pentru a oferi servicii de decarbonizare clienților industriali și pentru a integra soluții de stocare pe termen lung.
Procesul implică etapele de încărcare și descărcare. Potrivit renews.biz, în timpul fazei de încărcare, aburul produs de instalația Santa Barbara trece prin conducte pentru a încălzi rocile zdrobite; în timpul fazei de descărcare, căldura acumulată este eliberată, pentru a încălzi apa sub presiune și a genera abur pentru energie electrică.
Acest sistem TES, primul de acest fel, poate stoca până la 24 MWh de căldură curată, la o temperatură de aproximativ 550 de grade Celsius, timp de cinci ore, oferind o rezistență critică centralei electrice. Prin integrarea acestuia cu centrala electrică existentă, Enel și Brenmiller pot testa tehnologia în teren, în condiții de operare dificile și la scară largă.
Sistemul oferă timpi reduși de pornire a centralei electrice și viteză mai mare în variațiile de sarcină, care sunt cerințe de performanță necesare pentru a permite utilizarea eficientă a energiei regenerabile.„Flexibilitatea și adecvarea sunt două componente fundamentale ale unui sistem electric eficient și fiabil, care poate fi alimentat din ce în ce mai eficient prin stocare. Această încercare ne permite să validăm o familie de tehnologii inovatoare și durabile în segmentul stocării pe termen lung, ceea ce va permite o integrare tot mai mare a surselor regenerabile în rețea”, a declarat Salvatore Bernabei, șeful Enel Green Power and Thermal Generation la Enel.
Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay
Comments