0

Conduse de cetățeni, comntățile energetice nu sunt nicidecum ceva nou – se extind de peste un deceniu – dar au intrat în prim-planl atenției odată cu accelerarea măsurilor globale care se iau pentru trecerea la energiile regenerabile.

În timp ce guvernele sunt mânate de stingența schimbărilor climatice, oamenii din toată lumea nu doar imaginează cum poate fiecare să facă parte din noua revoluție energetică, ci se și reunesc în inițiative menite să-i pună la adăpost de volatilitatea prețurilor de pe piețele energiei convenționale și să le confere independență.

Practic, comunitățile energetice organizează acțiuni energetice colective, care susțin tranziția către o energie curată. Mult mai mult decât par, aceste inițiative fac ceea ce multe autorități nu mai au timp să facă: schimbă mentalități și adună comunitățile în jurul ideii că tranziția la energie verde este ceva ce trebuie susținut și cu convingerea, nu doar cu fapta dictată de urgențele vremurilor. Acceptarea publică devine, așadar, baza acestor inițiative, iar odată înfăptuită, trecerea la acțiune vine imediat din urmă, cu atragere de investiții private și implicit cu beneficii directe asupra cetățenilor, prin scăderea facturilor, crearea de oportunități locale de muncă și, de asemenea, la scară mai extinsă, reprezintă și un mijloc de a se restructura sistemele energetice, prin valorificarea energiei.

Comunitățile energetice pot lua orice formă de entitate juridică – asociații, cooperative, parteneriate, organizații non-profit, întreprinderi mici/medii. Cetățenii pot astfel, împreună cu alți jucători de pe piață, să se alăture și să investească în comun în active energetice, cu avantajul că pot acționa ca o singură entitate și pot accesa toate piețele adecvate.

Prin pachetul Energie curată pentru toți europenii, adoptat în 2019, UE a introdus conceptul de comunități energetice în legislația sa. Parlamentul European a oferit finanțare Comisiei Europene pentru două proiecte care ar trebui să contribuie la diseminarea celor mai bune practici și să ofere asistență tehnică pentru dezvoltarea inițiativelor concrete ale comunității energetice în întreaga UE.

Lansat în aprilie 2022, obiectivul Energy Communities Repository este de a sprijini actorii locali și cetățenii dornici să înființeze o Comunitate de Energie a cetățenilor sau o Comunitate de energie regenerabilă în zonele urbane, prin consultanță tehnică și administrativă și să încurajeze dezvoltarea acestora. Prin datele colectate, Registrul va identifica formele de sprijin pentru comunitățile energetice în contextul Pachetului Energie Curată.

În plus, va realiza o evaluare a impactului comunităților energetice și va disemina cele mai bune practici și know-how pentru autoritățile locale, întreprinderi, cetățeni și organizații cetățenești care doresc să înființeze comunități energetice, în special în țările UE care nu au o tradiţie a unor astfel de iniţiative. Proiectele care vor primi asistență tehnică direcționată în cadrul acestei inițiative vor fi în principal comunități energetice urbane și vor servi ca exemple de acțiuni locale pozitive pentru a inspira eforturi pe scară largă pentru inițiative conduse de cetățeni prin dezvoltarea comunităților energetice. Potrivit ec.europa.eu, proiectul va fi implementat de un consorțiu format de Energy Cities, REScoop, FEDARENE, akaryon și Institutul Universitar European/Școala de Reglementare din Florența, pe o perioadă de 24 de luni.

De asemenea, ca o extensie a Energy Communities Repository există Centrul de consiliere pentru comunitatea energetică rurală, lansat în iunie 2022. Acesta se va concentra pe asistarea cetățenilor, a actorilor rurali și a autorităților locale în înființarea unei Comunități de energie regenerabilă în zonele rurale, prin consultanță tehnică și administrativă, și să încurajeze dezvoltarea acestora. Activitățile sale cheie includ identificarea celor mai bune practici privind cadrele de sprijin pentru proiectele comunității energetice rurale, cu implicarea strânsă a autorităților locale, furnizarea de asistență tehnică comunităților energetice rurale selectate, oferirea de oportunități de creare de rețele părților interesate locale. Centrul de consultanță va fi implementat în numele Comisiei de un consorțiu format din RICARDO, Ecorys și Elard, pentru o perioadă de 24 de luni.

Dincolo de proiecte, inițiative și declarații există oamenii și voința lor de a contribui, fiecare la tranziția spre energia regenerabilă. Conceptele se pot transforma în realitate – o demonstrează câteva exemple de comunități energetice care funcționează de ani buni și vădesc că au avut o viziune mult mai avansată decât a multor actori statali.

În Jühnde, Germania, un mic sat din Saxonia Inferioară, cu o populație de aproximativ 750 de locuitori, s-a deschis în anul 2005 o centrală de bioenergie care funcționează cu biogaz și resturi de lemn, pentru a furniza căldură și energie electrică satului. Fabrica este deținută de locuitori, prin intermediul unei cooperative, care furnizează energie la prețuri reduse membrilor săi.

Universitatea din Göttingen a jucat un rol cheie în inițierea proiectului și suportul științific necesar pe parcursul dezvoltării proiectului. Sprijinul politic local, la nivel de primar, s-a dovedit de asemenea important. Mai presus, însă, de toate a fost încrederea interpersonală și coeziunea socială între locuitorii din sat, care au lucrat împreună la dezvoltarea proiectului. Sistemul conține un generator de cogenerare de 700 kW, care funcționează cu biogaz și produce energie electrică furnizată rețelei publice. Un cazan cu așchii de lemn, de 550 kW, este folosit în timpul iernii pentru a furniza încălzire care circulă în jurul rețelei locale. În timpul verii, căldura în exces a centralei de cogenerare este utilizată pentru uscarea așchiilor de lemn care vor fi utilizate iarna următoare. Scopul proiectului a fost ca satul să fie autosuficient în ceea ce privește consumul de energie. Instalația de bioenergie este deținută local și colectiv de locuitorii din Jühnde.

Rezidenții pot cumpăra acțiuni la cooperativa care deține instalația – în prezent, aproape 75% din locuitori sunt membri. Odată ce au cumpărat acțiuni, rezidenții pot achiziționa încălzire și energie electrică de la cooperativă – asta înseamnă că acești consumatori sunt și producătorii energiei de care au nevoie Sistemul a costat 5,2 milioane de euro, din care 0,5 milioane de la cetăţenii investitori, 1,3 milioane dintr-un grant, iar restul dintr-un împrumut bancar.

Ideea originală a proiectului a fost propusă în anul 2000 de cercetătorii de la Universitatea din Göttingen, care căutau sate pentru a participa la un concurs al cărui câștigător urma să găzduiască o nouă centrală de bioenergie, ca alternativă la combustibilii fosili. După ce au primit informații și s-au întâlnit cu cercetătorii, un grup de localnici au pornit imediat la a face satul autosuficient energetic. Ei au început o campanie susținută și au obținut sprijin local pentru proiect, în cele din urmă câștigând competiția și lucrând alături de universitate pentru a transforma viziunea în realitate. În cele din urmă, după patru ani de pregătire, lucrări de construcție și briefing-uri, Bioenergy Village Jühnde a fost finalizat.

Dezvoltarea a dus la o reducere cu 60% a emisiilor de CO2, iar membrii beneficiază acum de o sursă de energie locală confortabilă, fiabilă și mult mai ieftină decât dacă ar fi trebuit s-o cumpere în actualele condiții de criză . Pe de altă parte, locuitorii satului sunt convinși că acest proiect cu atâtea beneficii a contribuit la fortificarea spiritului comunitar, iar inițiativele de acest fel au tot curs de atunci –  majoritatea culturilor sunt realizate local, micul deficit de teren fiind compensate cu achiziții în regiunile din jurul satului. Proiectul a devenit un adevărat catalizator pentru regiune, comunitatea din Jühnde continuând să facă eforturi pentru inițiative suplimentare de sustenabilitate, inclusiv mașini electrice și energie eoliană.

Un alt exemplu de ceea ce pot realiza… 16 cetățeni vine din Portugalia. Coopernico este o comunitate energetică fondată de un grup de oameni din medii profesionale diferite, care împărtășeau o preocupare comună: dezvoltarea durabilă. De la înființare, mult mai mulți cetățeni s-au alăturat Coopérnico, rețea care are astăzi peste 1.000 de membri și participă la activități și managementul cooperativei, implementând un model energetic regenerabil, echitabil și responsabil. Comunitatea implică cetățenii și companiile în crearea noii paradigme energetice – regenerabile și descentralizate – și are în palmares 15 proiecte asociate cu sisteme fotovoltaice.

Totodată, în Marea Britanie, grupul Brixton activează de zece ani și a reușit  înființarea a trei proiecte comunitare de energie solară, generând energie regenerabilă și aducând venituri în cartierele în care sunt amplasate. Fiecare proiect este o cooperativă înregistrată, deținută în totalitate de acționarii săi, care au putut cumpăra acțiuni de la 250 de lire sterline pentru a face parte din proprietatea colectivă.

Vânzarea acestor acțiuni a contribuit la finanțarea instalării fiecărei scheme solare. Brixton Solar 1 a fost finalizat în martie 2012, instalând câteva sute de metri pătrați de panouri solare pe acoperișul casei Elmore din Loughborough Estate, din Brixton, cu o capacitate totală de generare de 37 kW. Acest proiect a atras 103 investitori, dintre care aproape jumătate proveneau din zona Brixton, strângând 60.000 de lire sterline în… trei săptămâni. Brixton Solar 2 a fost finalizat în octombrie 2013, fiind situat pe cele cinci blocuri de locuințe din Styles Gardens din Loughborough Estate. Iar Brixton Solar 3 este o schemă de 50 kW, care a fost instalată recent pe patru clădiri din Parcul Roupell Estate.

Din toate aceste proiecte, energia electrică generată este vândută mai întâi utilizatorilor din interiorul clădirilor, iar surplusul către rețeaua națională. Până în prezent, cele două proiecte au generat peste 50.000 kWh de energie. Pe lângă generarea de energie, ca și în cazul multor alte proiecte energetice comunitare, schemele Brixton oferă venituri financiare comunității locale. Investitorii din fiecare schemă primesc o dobândă de aproximativ 3% din investiția lor, în timp ce 20% din profituri sunt returnate Fondului comunitar de eficiență energetică și cheltuiți pentru o varietate de inițiative locale axate pe economisirea energiei în zonă. Și în acest caz s-a demonstrat că, deși mulți rezidenți au fost inițial sceptici față de proiect, comunitatea a dovedit spirit proactiv și participativ și implicare locală, iar rezultatele se văd din plin într-o țară în care locuitorii sunt tot mai îngrijorați de impactul costurilor încălzirii din iarna viitoare asupra bugetelor familiilor lor.

În esență, ce aduce o comunitate de energie în acest deceniu crucial pentru combaterea schimbărilor climatice? Proiectele de energie regenerabilă deținute de comunități reduc semnificativ emisiile de carbon și înlocuiesc combustibilii fosili. Acestea pun, totodată, energia regenerabilă sub controlul oamenilor, făcând posibil un sistem energetic 100% regenerabil, deținut în mod democratic.

Jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene ar putea să-și producă propria energie electrică până în 2050, satisfăcând 45% din necesarul de energie al UE, notează greenpeace.org. Mai departe, comunitățile energetice redirecționează veniturile către soluții climatice și economia locală, oferă persoanelor implicate o cotă de energie electrică la costuri reduse, aducând un aport concret la combaterea mult discutatei sărăcii energetice – care a devenit pentru mulți politicieni un concept cam abstract – consolidează comunitățile, care capătă tot mai multă încredere în propriile capacități de a deveni independente – și nu doar energetic, așa cum o demonstrează exemplele de mai sus – și libere să-și aleagă tipul de tehnologie (panouri solare, turbine eoliene, biomasă etc.), precum și unde să fie instalată și prețul la care să fie vândută. Iar profiturile se întorc la comunitate.

„Comunitățile de energie. Un ghid practic pentru a aduce energia în mâinile cetățenilor”, disponibil pe greenpeace.org, este conceput de trei organizații (Friends of the Earth, REScoop, Energy Cities) care colaborează în cadrul Coaliției Europene pentru comunitățile de energie și cuprinde informații ușor de înțeles despre primii pași ai unui astfel de proiect.

Industria aeronautică reinventează mobilitatea aeriană

Previous article

Deșeul plastic devine prețios diamant cu ajutorul laserului

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover