0

Așa cum în plin blocaj al pandemiei vânzările de mașii electrice continuau să crească, în ciuda turbulențelor geopolitice internaționale, a războaielor (Ucraina și Siria sunt doar două exemple), a cutremurelor economice ca prețul alimentelor sau inflația nestăpânită, tranziția la energie regenabil continuă. Este, poate, semnul cel mai bun că valul nu mai poate fi oprit.

Investițiile în energie eoliană și solară vor depăși forajele pentru petrol și gaze pentru prima dată în acest an, potrivit unui unei analize a specaliștilor Rystad Energy. Proiecția este în conformitate cu o estimare separată a DNV GL, o altă companie care urmărește piețele energetice. DNV consideră că un impuls pe termen scurt pentru cărbune în țările în curs de dezvoltare nu nu va opri scăderea costurilor regenerabilelor, electrificării și creșterii prețurilor la carbon.

Costurile energiei solare și eoliene scad rapid

Aceste previziuni – și altele asemănătoare – sugerează că tranziția către energie curată a rămas durabilă. Agenția Internațională pentru Energie estimează că creșterea producției de energie electrică cu emisii scăzute de carbon în acest an va duce la o scădere a generării de combustibili fosili. Și U.S. Energy Information Administration proiectează că sursele regenerabile vor genera mai multă energie în Statele Unite în acest an decât cărbunele. „Turbulența de pe piața de energie nu modifică dramatic calea de decarbonizare către mijlocul secolului. Cel mai puternic motor al tranziției energetice globale este reducerea rapidă a costurilor energiei solare și eoliene, care vor depăși șocurile actuale pe termen scurt asupra sistemului energetic”, susține Remi Eriksen, președinte și CEO DNV, într-un comunicat.

Creșterea surselor regenerabile este notabilă într-un an în care costul energiei a fost pus în prim-planul dezbaterii publice. Prețurile energiei au crescut constant în ultimul an, din cauza combinației de blocaje în lanțul de aprovizionare: cerere în creștere și invazia Ucrainei de către Rusia, care a răsturnat piețele globale de energie. Multe țări au răspuns prin creșterea producției de combustibili fosili – Marea Britanie a eliminat interzicerea fracturării hidraulice și a emis o serie de noi licențe pentru forarea petrolului în Marea Nordului, Polonia este cu ochii pe cărbune etc. Europa și-a umplut depozitele de gaz natural, dar nu toate țările stau la fel de bine, iar prețul variantei lichefiate tot crește; în Asia crește utilizarea cărbunelui, cu India motor principal, și China anunțând recent, în cadrul Congresului Partidului Comunist, că nu are nicio intenție să renunțe la combustibilii fosili, ci doar că aceștia „vor merge împreună” cu energia verde. Totuși, Carbon Monitor, un instrument de urmărire a emisiilor, estimează că emisiile de dioxid de carbon din China au scăzut ușor, cu 2% (sau 155 milioane de tone), până în luna august.

Chiar și emisiile europene, continentul cu cele mai mari ambiții climatice, au crescut cu 81 milioane de tone, cu 4% mai mult față de anul trecut. Centralele electrice au reprezentat 61 milioane de tone din această creștere. Dar analiștii arată că în condițiile date, lucrurile ar fi putut sta mult mai rău. Iar adevărata veste bună este că investițiile în regenerabile nu s-au oprit nicio clipă. Prețurile energiei electrice europene au scăzut cu 60-70% față de vârful din august, potrivit Rystad. Firma de consultanță din Oslo, Norvegia, se estimează că tendința va continua.

Orizont de doar un an pentru amortizarea investițiilor

În 2022, cheltuielile de capital pentru energie eoliană și solară vor ajunge la 494 miliarde de dolari, peste cele 446 de miliarde de dolari care vor intra în producția de petrol și gaze. Este pentru prima dată când alocările spre energia eoliană și solară eclipsează forările de petrol și gaze. Prețurile ridicate ale energiei „de tip vehi” vor crește rentabilitatea proiectelor din surse regenerabile. Rystad relevă faptul că proiectele de energie regenerabilă din câteva țări europene – Germania, Franța, Italia și Marea Britanie – își vor putea rambursa costurile în decurs de un an. În cercetarea sa, Rystad Energy a folosit un proiect solar PV generic de 250 de megawați (MW) și l-a modelat în Germania. Cu un preț al energiei electrice pe termen lung de 50 euro pe MWh, perioada estimată de rambursare este de 11 ani; un preț de 350 euro pe MWh sau mai mult duce la o perioadă de rambursare de numai un an, în timp ce un preț de aproximativ 180 euro pe MWh – pragul de preț propus de Comisia Europeană – reduce rambursarea la cinci până la șase ani. Cu costuri de operare relativ scăzute, randamentele ar rămâne robuste chiar dacă prețurile la energie pe termen lung ar scădea semnificativ, notează documentul. „Investițiile de capital în surse regenerabile vor depăși petrolul și gazele pentru prima dată în acest an,. Investițiile ar putea crește în continuare, întrucât durata de amortizare a proiectelor se scurtează la mai puțin de un an în unele cazuri”, punctează Michael Sarich, vicepreședinte al Rystad Energy.

Cursă pentru dezvoltarea activelor de energie regenerabilă

La nivel global, Agenția Internațională a Energiei (EIA) proiectează că generarea de energie electrică fără emisii de carbon va crește cu 7% în acest an. Avansul surselor regenerabile va împinge în sus utilizarea combustibililor fosili cu doar 1%, iar schimbarea va duce la o scădere a emisiilor din energia electrică în 2022. În Statele Unite, aflate în topul emisiilor la nivel global, EIA estimează că sursele regenerabile vor genera 22% din energia electrică a țării în acest an, comparativ cu 38% pentru gaz și 20% pentru cărbune.

Energiile regenerabile sunt atractive pentru țările care se confruntă cu costuri în creștere, deoarece energia eoliană și solară nu au costuri relevante de combustibil. De asemenea, sunt produse pe plan intern. Europa urmează să să accelereze trecerea la sursele regenerabile, pe care continentul le consideră o sursă de securitate energetică, susțin analiştii DNV citați de eenews.net. Creșterea prețurilor spot la electricitate pe „bătrânul continent” a redus perioada de amortizare a proiectelor eoliene și solare de la 11 ani la mai puțin de un an. Narațiunea investițiilor în utilități eoliene și solare se schimbă, deoarece perioadele potențiale de rambursare de mai puțin de un an ar putea începe o cursă pentru dezvoltarea activelor de energie regenerabilă bazată exclusiv pe economia proiectului, detaliază Rystad Energy.

Și, chiar dacă nu toate țările vor „mărșălui” în același ritm, tranziția energetică va merge mai departe. „Costul mărfurilor pe termen scurt crește, iar războiul din Ucraina nu va pune frână marilor factori ai tranziției, cum ar fi scăderea costurilor surselor regenerabile, electrificarea și creșterea prețurilor la carbon”, arată proiecțiile DNV.

Pe de altă parte, nimeni nu poate spune dacă toate aceste eforturi și investiții se vor întâmpla suficient de rapid pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius. DNV estimează că emisiile globale trebuie să scadă cu 8% anual pentru a ajunge la zero emisii nete până în 2050 – deocamdată, anul 2022 pare „pierdut”: emisiile globale au crescut, chiar dacă ușor.  Transportul terestru este „campionul” responsabil pentru 200 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2, în timp ce emisiile industriale și rezidențiale au crescut puțin. Creșterile din aceste sectoare au eliminat reducerea emisiilor de energie electrică, unde producția de CO2 a scăzut cu 67 milioane de tone.

Gestionarea deșeurilor, o piață de aproape 1.000 de miliarde de dolari, care crește. Și pot fi transformate în energie…

Previous article

Noi reglementări ANRE referitoare la racordarea prosumatorilor la rețelele electrice

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover