Orice invenție pe direcția tehnologiilor verzi ale viitorului are o componentă esențială – producerea pe scară largă. La rândul său, acest concept implică simplitate în utilizare, fiabilitate, eficiență și rentabilitate.
Energia verde va fi cu adevărat o marcă a Terrei generațiilor viitoare atunci când va ajunge la toți oamenii. În acest principiu se înscrie noua turbină eoliană sub forma unui panou, destinată optimizării producției de energie eoliană la viteze mai mici ale vântului și în medii urbane.
Dezvoltat de firma Opole Panel Wiatrowy, din Polonia, panoul este compus dintr-un sistem de turbine verticale care transformă viteze scăzute ale vântului – de 1-10 metri pe secundă, cel mai frecvent întâlnite în Europa pentru 80% din an – în energie electrică. Potrivit thefirstnews.com, tehnologia este considerată revoluționară, simpla împrejumuire a locuinței cu un astfel de „gard” acoperind întregul necesar anual de energie electrică al casei, plus încălzirea pe timpul iernii, duă cum garantează producătorul. Realizate în variante de la 1 metru la 4 metri, panourile pot fi instalate ca o construcție de sine stătătoare în jurul unei case sau pot împrejmui clădiri comerciale. De asemenea, va fi posibilă montarea panourilor de acest tip pe acoperișuri, viaducte și poduri, birouri, depozite sau blocuri de locuințe.
Potrivit estimărilor companiei, o împrejmuire de 10 metri va putea genera 1 kW de energie electrică, cu 1.000 de metri pătrați 40 kW. Mai mult, turbinele utilizate nu generează zgomot peste cel de fond al fiecărei zile, panourile sunt sigure pentru oameni și animale și ușor de reparat, funcționând în toate condițiile meteorologice și la toate temperaturile întâlnite în zonele cărora li se adresează.
Compania susține că panoul va fi un lider al următoarei generații de turbine eoliene terestre, întrucât are la bază tehnologii nefolosite până acum, și poate acționa ca o completare a instalațiilor fotovoltaice deja instalate.
„Datorită aplicațiilor sale pe scară largă, produsul va contribui la descentralizarea rețelelor energetice, la accelerarea electrificării transportului rutier și la reducerea smogului în orașe. Acolo unde încep dezavantajele fotovoltaicului, încep și avantajele panourilor eoliene, care pot produce energie electrică și noaptea și în zilele cu nori, iar eficiența producției crește în sezonul de iarnă”, arată pagina de Facebook a producătorului.
Credit foto: Facebook Panel Wiatrowy
[…] Minelor și Energiei a publicat prima rezoluție pentru energia eoliană offshore, care stabilește procesul competitiv pentru acordarea autorizațiilor de ocupare […]