0

Ministerul Energiei anunță lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Este vorba despre proiecte de investiţii în construirea de noi capacităţi în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități pentru producția de hidrogen verde, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Data deschidere apel de proiecte: 29 iunie 2022, ora 10:00
Dată şi oră începere depunere de proiecte: 29 iunie 2022, ora 10:00
Dată şi oră închidere depunere de proiecte: 31 iulie 2022, ora 17:00

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane EURO pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Solicitanții eligibili sunt:

  • producători de gaz natural,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen,
  • unităţi administrativ-teritoriale,
  • Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Mai multe detalii aici: http://energie.gov.ro/pnrr/

 Comunicat Ministerul Energiei

Centrul de date Microsoft din Helsinki va încălzi locuințe

Previous article

PNRR: Apel de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Intern