0

Ca în multe alte cazuri de-a lungul istoriei, lumea are nevoie de o criză majoră pentru a se mobiliza exemplar și la scară mare. Este cel puțin relevant felul în care companiile, statele și guvernele accelerează adoptarea și implementarea tehnologiilor de energie verde în toată lumea, acest trend „netezind” diferențele de dezvoltare, de la planurile mari pe are le are Africa până la ambițiile Europei și investițiile occidentale în Kazahstan ori cele ale Emiratelor Arabe în toată lumea.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a coagulat toate aceste acțiuni și estimează că în următorii cinci ani, puterea din surse regenerabile a lumii va fi mai mare decât în anterioarele două decenii. Mai important, instituția afirmă că, dacă lumea o ține tot așa, are o șansă să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Toate acestea în timp ce agresiunea Rusiei împotriva Ucraina a generat o criză energetică însoțită de termeni ca „recesiune”, „iarnă grea”, „inflație”. Și totuși…

Depășirea cărbunelui, în 2025

Capacitatea globală de energie din surse regenerabile este estimată să crească cu 2.400 gigawați (GW) în perioada 2022-2027, o cifră egală cu întreaga capacitate de energie electrică a Chinei de astăzi, arată raportul Renewables 2022, al IEA. Această creștere masivă este cu 30% mai mare decât valoarea de avans estimat cu doar un an în urmă, evidențiind cât de repede guvernele au acordat o pondere politică surselor regenerabile.

Raportul constată că sursele regenerabile vor reprezenta peste 90% din expansiunea globală a energiei electrice în următorii cinci ani, depășind cărbunele și devenind cea mai mare sursă de electricitate globală până la începutul anului 2025. „Regenerabilele se extindeau deja rapid, dar criza energetică a generat într-o nouă fază extraordinară de creștere și mai rapidă, țările încercând să-și valorifice beneficiile securității energetice.

Lumea este pregătită să adauge la fel de multă energie regenerabilă în următorii 5 ani cât a făcut-o în ultimii 20 de ani. Acesta este un exemplu clar al modului în care actuala criză energetică poate fi un punct de cotitură istoric către un sistem energetic mai curat și mai sigur”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

Europa, SUA, China, India, umăr la umăr la investiții și creștere

În Europa, guvernele și companiile caută să înlocuiască rapid gazul rusesc cu alternative. Se estimează că energia regenerabilă adăugată în Europa în perioada 2022-2027 va fi de două ori mai mare decât în perioada precedentă de cinci ani, determinată de o combinație de preocupări privind securitatea energetică și ambiții climatice.

O implementare și mai rapidă a energiei fotovoltaice eoliene și solare ar putea fi realizată dacă statele membre ale UE ar adopta o serie de politici, inclusiv raționalizarea și reducerea termenelor de autorizare, îmbunătățirea designului licitațiilor și asigurarea unei mai bune vizibilități asupra programelor de licitație, precum și îmbunătățirea schemelor de stimulente pentru suport solar pe acoperișuri.

Dincolo de Europa, revizuirea ascendentă a creșterii energiei din surse regenerabile pentru următorii cinci ani este determinată și de China, Statele Unite și India, care pun toate în aplicare politici și introduc reforme de reglementare și de piață mai rapid decât era planificat anterior, pentru a combate criza energetică. Ca urmare a celui de-al 14-lea plan cincinal recent, se așteaptă ca China să reprezinte aproape jumătate din noile adăugiri de capacitate globală de energie regenerabilă în perioada 2022-2027.

Între timp, Legea SUA pentru Reducerea Inflației a oferit un nou sprijin și vizibilitate pe termen lung pentru extinderea surselor regenerabile. Actul de reducere a inflației de 369 de miliarde de dolari, care include stimulente pentru producția solară prin 10 miliarde de dolari alocați pentru credite fiscale pentru energie curată și 27 de miliarde de dolari rezervați într-o „bancă verde” pentru a sprijini energia curată și proiecte regenerabile în comunități.

Raportul IEA vede semne emergente de diversificare în lanțurile globale de aprovizionare fotovoltaice, cu noile politici din Statele Unite și India, care se așteaptă să stimuleze investițiile în producția solară cu până la 25 miliarde dedolari în perioada 2022-2027, în timp ce China rămâne jucătorul dominant, chiar dacă ponderea sa în capacitatea globală de producție ar putea scădea de la 90% astăzi la 75% până în 2027.

Solarul fotovoltaic, în prima linie

Solarul fotovoltaic la scară de utilitate și eolianul onshore sunt cele mai ieftine opțiuni pentru generarea de energie electrică nouă într-o majoritate semnificativă a țărilor din întreaga lume. Capacitatea solară fotovoltaică globală se va tripla în perioada 2022-2027. Raportul IEA estimează, de asemenea, o accelerare a instalărilor de panouri solare pe acoperișurile rezidențiale și comerciale, care ajută consumatorii să reducă facturile la energie. „Există o concurență puternică între cele mai mari economii ale lumii pentru a deține o poziție de frunte atunci când vine vorba de următorul capitol al sectorului industrial”, a spus Birol, într-un interviu. Iar veștile care vin din acest sector sunt relevante.

De exemplu, Compania de utilităţi Enel a demarat lucrările la o fabrică gigant, situată la poalele muntelui Etna, în oraşul antic Catania din Sicilia, cu ambiţia de a ajuta la încheierea dominaţiei Chinei pe piaţa panourilor solare şi stimularea economiei sudului Italiei, transmite Reuters. Proiectul de extindere a capacităţii fabricii 3Sun a Enel este în special important în condiţiile în care UE caută să accelereze trecerea la regenerabile. „Panourile noastre costă puţin mai mult, dar au o eficienţă mai ridicată, o durată de viaţă mai îndelungată şi se degradează mai puţin decât cele cu tehnologie chineză”, a afirmat Eliano Russo, şeful fabricii 3Sun din Catania, citat de Financial Times.

De altfel, proiectul este sprijinit de premierul italian Giorgia Meloni, care s-a angajat să sporească folosirea energiei regenerabile în sudul ţării, mai puţin dezvoltat. Până acum, ajutorul practic pentru proiectul care va crea aproximativ 1.000 de locuri de muncă a venit de la Uniunea Europeană. Au fost acordate 188 milioane de euro din totalul investiţiei de 600 milioane de euro, iar Enel va furniza restul, după ce Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a companiei de utilităţi, a decis extinderea fabricii sale din Sicilia. Demn de menționat, într-un context mai larg, este faptul că Enel nu îşi limitează ambiţiile la Europa, deşi a informat că minimum 50% din producţia din Sicilia va fi pentru continent. Compania construieşte o facilitate similară în SUA şi apreciază că piaţa din America Latină este extrem de promiţătoare pentru panourile sale solare.

Pe de altă parte, Iberdrola, o companie europeană lider în energie regenerabilă, intenționează să „dubleze capacitatea solară globală la 10,6 gigawați până la sfârșitul anului 2025”, a declarat Xabier Viteri Solaun, director al afacerii de energie durabilă. Proiectele solare pot fi dezvoltate și construite mai rapid decât alte surse regenerabile, iar compania „observă, de asemenea, o creștere a capacității solare adăugată la parcurile eoliene noi și existente”.

Obiectivul UE este de a ajunge până în 2030 la aproape 600 GW de energie solară. Grupul SolarPower Europe estimează că panourile solare instalate anul acesta vor genera cel puţin 40 GW iar creşterea va depăşi 270 GW până în 2025.

„Explozie” a biocombustibililor

Capacitatea eoliană globală aproape se dublează în perioada de prognoză, proiectele offshore reprezentând o cincime din creștere. Împreună, eolianul și solarul vor reprezenta peste 90% din capacitatea de energie regenerabilă care se adaugă în următorii cinci ani. Și cererea totală globală de biocombustibili va crește cu 22% în perioada 2022-2027. Statele Unite, Canada, Brazilia, Indonezia și India reprezintă 80% din expansiunea așteptată a utilizării biocombustibililor, toate cele cinci țări având politici cuprinzătoare pentru a sprijini creșterea.

Raportul IEA prezintă, de asemenea, un caz accelerat în care capacitatea de energie regenerabilă crește cu încă 25% peste prognoza principală. În economiile avansate, această creștere mai rapidă ar necesita abordarea diferitelor provocări de reglementare și de autorizare și o pătrundere mai rapidă a energiei electrice regenerabile în sectoarele de încălzire și transport.

La nivel mondial, toată această accelerare necesită eforturi pentru a rezolva problemele lanțului de aprovizionare, a extinde rețelele și a implementa mai multe resurse de flexibilitate pentru a gestiona în siguranță cote mai mari de surse regenerabile variabile.

Big Tech cere energie verde. Și determină (inclusiv) decizia politică…

Previous article

România, în grupul țărlor UE cu ambiții mai mici la capitolul eficienței energetice a clădirilor

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover