0

Verkor, o companie tip start-up franceză de baterii electronice și-a inaugurat centrul de inovare la Grenoble, cu sprijinul oficialilor guvernamentali, al jucătorilor cheie din industrie și al unui împrumut de 49 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Factorii de decizie din UE, atât din sectorul public, cât și din cel privat, s-au reunit pentru a anunța finanțarea centrului. Pentru ca Verkor să înființeze noul său centru de inovare, care va include un laborator de cercetare și dezvoltare și o linie de producție de testare, Siemens Franța a fost de acord să-și vândă locația de la Grenoble către noul start-up. Pentru a facilita achiziția, Verkor a primit un împrumut de 49 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Suma reprezintă o cincime din cele 250 de milioane de euro strânse de companie în 2022, din care 2,5 milioane de euro au venit de la angajați.

Pentru a-și realiza proiectul, Verkor poate conta pe un consorțiu „impresionant” de parteneri UE – Schneider Electric, Demeter, Sibanye Stillwater, Plastic Omnium, Renault Group și BPI France. În proiect sunt implicate și băncile Santander și Société Générale, precum și EIT InnoEnergy, organizație uropeană care finanțează inovația.

Compania ar trebui să înceapă testarea liniei de producție  – „cea mai digitalizată din lume” – în aprilie 2023, în aceeași clădire cu laboratorul său de cercetare și dezvoltare, notează EURACTIV Franța. Linia va avea 36 de metri lungime și va produce 150 MWh de baterii pe an pentru început. Din 2024, mai multe linii lungi de 100 de metri vor fi construite în fabrica Verkor din Dunkirk, după cum a anunțat președintele Emmanuel Macron încă din luna februarie. Fabrica va permite Verkor să producă până la 50 GWh de baterii pe an, inclusiv 20 GWh pentru Renault Group, acționarul start-up-ului. „Obiectivul este de a ajunge la 100% din vehiculele electrice noi vândute până în 2035”, după cum a convenit recent UE, a adăugat ministrul delegat francez pentru Industrie, Roland Lescure. Acest lucru este suficient pentru a îndeplini o parte a obiectivului Franței de a produce două milioane de mașini electrice pe an până în 2030.

Vor fi înființate, de asemenea, 1.200 de locuri de muncă directe și 3.000 de locuri de muncă indirecte pentru regiunea Hauts-de-France, care a concurat cu Bourgogne Franche-Comté pentru a găzdui proiectul.

Pe lângă centrul de inovare, situl din Grenoble va fi, de asemenea, sediul central al Verkor. Regiunea este, practic, „o zonă majoră de angajare în electronică, chimie și tehnologie, care este în creștere la nivel internațional”, a explicat Sylvain Paineau, unul dintre cei șase co-fondatori ai Verkor.  „Viitorul industriei europene este în joc aici”, a punctat Xavier Bertrand, președintele consiliului regional Hauts-de-France, într-un videoclip prezentat în timpul evenimentului.

Înmatriculările de mașini „electrificate” în România au crescut cu 76,4%

Previous article

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, în judeţul Arad

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Electric