Plantele continuă să uimească lumea oamenilor de știință. După ce au demonstrat că pot absorbi toxinele care sufocă planeta, că pot crea rețele subterane prin care comunică și își susțin cu nutrienți exemplarele în suferință, că pot elibera betacaroten cu care să fie hrăniți nenumărați oameni, plantele uluiesc o dată în plus: pot genera electricitate!
Pe lângă turbinele eoliene și panourile solare care răsar peste tot, din ce în ce mai multe și mai întinse, în premieră mondială s-a demonstrat că plantele ar putea contribui la tranziția la energie verde. Potrivit Euronews, oamenii de știință de la Societatea Americană de Chimie au folosit cu succes, în premieră mondială, o plantă suculentă pentru a crea o celulă biosolară vie, care funcționează pe fotosinteză. Această energie literalmente verde ar putea permite dezvoltarea de viitoare tehnologii durabile, speră cercetătorii.
Ar putea părea ceva de domeniul SF, dar în toate celulele vii, procesele biochimice naturale transportă electronii – particule încărcate electric. Acest proces are loc la oameni, bacterii, plante și ciuperci deopotrivă. Pentru a valorifica această energie, cercetătorii au cercetat cum să „prindă” acest curent.
S-a folosit puterea fotosintezei, procesul natural prin care plantele transformă lumina solară în hrană. „În timpul fotosintezei, lumina conduce un flux de electroni care are ca rezultat generarea de oxigen și zahăr. Aceasta înseamnă că celulele fotosintetice vii produc în mod constant un flux de electroni care pot fi trase ca un fotocurent și utilizate pentru a alimenta un circuit extern, la fel ca o celulă solară”, arată în declarația Societății Americane de Chimie.
Pentru a „trage” celulele, cercetătorii au introdus conductori de electricitate în frunzele suculentei Corpuscularia lehmannii, numită și „planta de gheață”, deosebit de densă în apă, ceea ce o face candidatul ideal pentru experiment. Experții au descoperit că tensiunea unei singure foi a fost de 0,28 volți – pentru comparație, o baterie standard de mașină are un potențial electric de 12,6 volți. Deși această putere este mică pusă față în față cu cea a unei baterii alcaline, cercetătorii subliniază că o conectare a mai multor frunze în serie ar crește tensiunea.
Comments