0

Chimistul Canadian Donald Sadoway, de la Universitatea din Toronto, a intrat în finala European Inventor Award 2022 cu un proiect care poate revoluționa alimentarea cu energie a viitorului: bateria cu metal lichid. Și chiar dacă nu a câștigat competiția, invenția sa are capacitatea de a reconfigura domeniul stocării energiei.

Stocarea energiei solare și eoliene la scară ar face posibilă utilizarea energiei curate produsă în timpul zilei la orele de vârf de sarcină seara sau dimineața, sporind fiabilitatea energiei regenerabile și ajutând societatea să se îndepărteze de combustibilii fosili. Bateria reîncărcabilă inventată de Sadoway mai prezintă un avantaj semnificativ: se degradează mult mai puțin, ceea ce înseamnă că are o durată de viață mai lungă decât soluțiile convenționale de stocare a energiei și, în plus, poate fi fabricată cu materii prime din surse locale.

„Permițând stocarea pe termen lung a energiei regenerabile, invenția lui Sadoway ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme pe care mulți s-au luptat ani de zile s-o depășească. Invenția sa ar putea reduce costurile de stocare a energiei solare și eoliene, oferind consumatorilor o energie mai accesibilă și curată, cu potențialul de a atenua schimbările climatice într-o manieră durabilă”, a declarat președintele EPO, António Campinos, la momentul anunțului finaliștilor.

Potrivit newswire.ca, la începutul anilor 2000, Sadoway lucra la îmbunătățiri ale bateriilor pe bază de litiu, care deveneau suficient de ieftine și compacte pentru a fi utilizate pentru produsele de larg consum. Cu toate acestea, durata de viață mai scurtă însemna că nu erau potrivite pentru stocarea pe termen lung a energiei regenerabile. Sadoway și-a dat seama că ar putea combina cunoștințele sale anterioare în săruri topite și metale lichide cu cercetările sale asupra bateriilor, pentru a dezvolta un produs mai durabil, care ar putea stoca energie la scara necesară rețelei electrice.

Ajutat de o subvenție guvernamentală, încă din 2009, Sadoway a început să lucreze cu o echipă de tineri cercetători pentru a dezvolta prima baterie reîncărcabilă care stoca electricitatea în straturi de metal lichid separate de sare topită. „Bateriile noastre din metal lichid funcționează la fel ca bateriile convenționale, doar componentele lor sunt toate lichide. Eu folosesc un metal lichid cu densitate scăzută deasupra, un metal lichid cu densitate mare pe partea de jos și, între ele, o sare topită. Deci aveți doi electrozi separați de un electrolit, la fel ca într-o baterie convențională”, spune chimistul.

Bateriile cu metal lichid oferă avantaje competitive cheie față de bateriile convenționale. În primul rând, pot fi construite fără litiu, cobalt sau alte metale supuse constrângerilor geopolitice sau practicilor de exploatare și pot fi fabricate chiar și din minerale de proveniență locală. De asemenea, nu conțin nimic combustibil.

Cine conduce competiția mondială a investițiilor în energie regenerabilă…

Previous article

Ucraina este pregătită să susțină tranziția Europei la energia verde

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Electric