Guvernul egiptean implementează o strategie clară pentru a transforma țara într-un centru regional pentru producția și exportul de energie verde, au declarat oficiali și experți egipteni.
Egiptul a încheiat recent o serie de acorduri cu firme energetice cu sediul în India, Norvegia, Germania și Emiratele Arabe Unite, pentru a înființa instalații de producție de hidrogen verde și amoniac verde în Zona Economică a Canalului Suez, partenerii străini angajându-se să investească peste 40 de miliarde de dolari până în 2030. Egiptul s-a străduit „să localizeze producția de electroliză folosită în hidrogenul verde, având în vedere cererea în creștere așteptată de combustibil verde de la liniile maritime internaționale în viitorul apropiat”, a declarat Ayman Hamza, purtător de cuvânt al Ministerului Electricității și Energiei Regenerabile, pentru Xinhua.
Locația strategică a Zonei Economice poate ajuta Egiptul să devină „o regiune lider în lume în această industrie emergentă, precum și să transforme țara într-un centru logistic global pentru navele de bunkerare ecologice”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Bassam Rady într-o declarație.
Hidrogenul generat de energie regenerabilă sau cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi solarul și eolianul, ajută la decarbonizarea sectoarelor de transport și transport maritim. Industriile chimice pot produce amoniac folosind tehnica de electroliză a apei, astfel încât un ingredient cheie în îngrășământul agricol va deveni mai ecologic. O astfel de cooperare în materie de hidrogen verde și amoniac verde face parte din eforturile Egiptului de a realiza obiectivul de extindere a surselor regenerabile din mixul energetic național la 42% până în 2035, împreună cu alocarea a 30% din investițiile guvernamentale în domeniul verde în anul fiscal curent și găzduiește Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27) în noiembrie. „Egiptul a dezvoltat o strategie de extindere a energiei verzi și regenerabile de la soare și vânt și există un mare interes din partea companiilor globale de a investi în energie verde în Egipt”, a spus Hamza, adăugând că apropierea de Europa oferă Egiptului un avantaj în aprovizionare pentru una dintre piețele de energie regenerabilă cu cea mai rapidă creștere.
Potrivit sursei, producția de energie regenerabilă a Egiptului va depăși 10.000 de megawați în 2023, susținută de proiecte precum Parcul Solar Benban. Situat în deșertul din provincia Aswan din Egiptul superior, imensul complex de energie fotovoltaică produce acum o capacitate totală de aproximativ 1.465 de megawați și poate fi extins la o capacitate maximă de 2.000 de megawați.
Ahmed Hegazy, șeful Asociației pentru Energie Verde din Egipt, a declarat pentru Xinhua că Egiptul este bine poziționat pentru a fi un hub pentru țările vecine din Africa, Asia și Europa în ceea ce privește rețeaua electrică și liniile de transport.
Egiptul a aprofundat, totodată, și cooperarea cu țările emergente avansae în domeniul tehnologiei și producției regenerabile, cum ar fi China, a declarat ministrul egiptean al Mediului, Yasmine Fouad.
Imagine de Nato Pereira de la Pixabay
Comments