0

Ucraina are cele mai mari rezerve de gaze din Europa, după Norvegia, și este pregătită să-și joace rolul în securitatea energetică a continentului, scrie Maxim Timchenko, directorul executiv al DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina.

„Este o veste excelentă că țările UE au convenit asupra unor măsuri concrete pentru a atenua sfârșitul aprovizionării cu gaz rusesc, pregătind în special industria și consumatorii să își aducă propria contribuție pentru a folosi mai puțin gaz în această iarnă. Totuși, nu este vorba doar de a folosi mai puțin gaz. Ucraina va ajuta la tranziția Europei către o securitate energetică adecvată. Putem face multe acum și vom putea face și mai multe în viitorul apropiat. De exemplu, după Norvegia, avem cele mai mari rezerve de gaze din Europa: înainte de război, produceam 20 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. Și avem acele spații de depozitare subterane extinse aproape de granița de est a Uniunii Europene. Intenția inițială de a conecta rețeaua Ucrainei cu ENTSO-E a fost de a canaliza energia din Europa către rețeaua distrusă de război a Ucrainei. Ceea ce sa întâmplat de fapt a fost exact invers: Ucraina a devenit un exportator de energie electrică în Europa.

O mare parte a activelor de generare a țării a rămas stabilă. Combinat cu scăderea consumului, avem putere în exces. Este o veste bună pentru vecinii noștri europeni, în special cu prețurile vertiginoase de astăzi. Nu este vorba doar despre furnizarea de energie. Este, de asemenea, vorba despre puterea durabilă din punct de vedere ecologic. Țara noastră se pregătește pentru un viitor centrat în jurul surselor regenerabile, care a fost centrul unei mari investiții de mulți ani.

Ucraina este pregătită să-și joace rolul în reinventarea securității energetice europene prin furnizarea de energie și electricitate derivate din gaze, surse regenerabile curate și energie eoliană, precum și reactoare nucleare modulare de înaltă tehnologie, aflate în stadii avansate de planificare. De exemplu, Consiliul Global pentru Energie Eoliană a declarat că aproape jumătate din teritoriul ucrainean este ideal pentru energia eoliană. Integrarea ucraineană cu ENTSO-E înseamnă că Ucraina poate furniza surse suplimentare de energie electrică pentru piețele UE. Integrarea ulterioară a rețelei cu ENTSO-E poate furniza o capacitate suplimentară de energie electrică de 7,7 GW pentru UE.

Potențialele exporturi de energie electrică ucraineană către UE de până la 35 TWh ar putea înlocui 6,5 miliarde de metri cubi de gaz. 83% din electricitatea ucraineană este produsă fără emisii de CO2, folosind generarea de energie eoliană, solară, hidro și nucleară.

Guvernul Ucrainei își propune să construiască o capacitate de 30 GWt de surse regenerabile în țară până în 2032, ca o parte semnificativă a planului de reconstrucție postbelică al Ucrainei.

Ucraina poate ajuta UE să satisfacă nevoia imediată de a se diversifica și să își atingă obiectivele climatice pe termen lung”.

Bateria cu metal lichid, formula de stocare pe termen lung a viitorului

Previous article

Japonia, între ambițiile de independență energetică și „cultul” pentru ambalaje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News