0

Doctorandul Karan Titus, de la Universitatea Canterbury, din Noua Zeelandă, susține că o combinație între centralele geotermale și cele bioenergetice ar putea elimina un milion de tone de CO2 în fiecare an. Și a elaborat o metodă pe care o dezvoltă în acest scop.

„Găsirea de noi modalități de a minimiza, sau chiar de a inversa emisiile din sursele de energie geotermală poate ajuta Noua Zeelandă să-și decarbonizeze sectorul electric până în 2050 și să ajungă o economie cu emisii nete zero până în 2050, așa cum se prevede în Actul Zero Carbon, din 2019”, susține lectorul David Dempsey, care supervizează doctoratul lui Titus.

Captarea carbonului este o componentă critică a majorității acordurilor internaționale privind clima, dar rămâne un proces foarte dificil – puțurile de injecție necesită zeci de milioane de dolari, iar gazul încearcă să scape în sus. Potrivit sursei, proiectul lui Titus, deocamdată în fază incipientă,  se concentrează pe o strategie care urmărește nu doar reducerea emisiilor de CO2 generate de centralele geotermale, ci și eliminarea CO2 din atmosferă și stocarea acestuia în subteran.

„Sistemele geotermale rezolvă ambele probleme. Puțurile au fost deja forate și putem dizolva CO2 în apă, care oricum trebuie reinjectată. Această nouă abordare este deja testată în Islanda, o altă țară cu resurse geotermale semnificative”, detaliază Titus, care a investigat o nouă tehnologie, numită Geothermal-BECCS (Bioenergy and Carbon Capture & Sequestration), care are în vedere deșeurile forestiere arse pentru a genera electricitate. CO2 rezultat este captat în atmosferă și injectat în subteran. Împreună, bioenergia și energia geotermală se pot combina pentru a crea mai multă energie electrică. „Lucrările lui Karan vizează unele probleme cheie pentru viitorul sistem energetic al Aotearoa – o cale pentru generarea de energie electrică care are emisii nete negative este foarte puternică și reprezintă un exemplu excelent pentru restul lumii”, consideră inginerul Rebecca Peer.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Un demers „monumental”. California va elimina complet automobilele cu combustibili fosili până în 2035

Previous article

Energie fotovoltaică, inovații în transport și încălzire, imobile din lemn. Zeci de orașe din România se califică pentru a deveni verzi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News