0

Vastul labirint de mine de cărbune din Marea Britanie, plin cu apă caldă în mod natural, poate decarboniza necesitățile de încălzire din țară, potrivit BBC. De pildă, experții în geotermie care au forat în adâncurile vechii mine High Main, din Gateshead, Anglia, au descoperit că apa încălzită de procese geologice naturale pe care au pompat-o la suprafață avea 15 grade Celsius.

Autoritatea britanică a cărbunelui are planuri ambițioase pentru următorul deceniu pe această direcție. Geologii estimează că peste două miliarde de metri cubi de apă caldă ocupă vechile puțuri de mină. „Nouă din zece cele mai mari centre urbane se află deasupra unor foste exploatări ale cărbunelui. Apa de mine este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a ajuta la decarbonizarea încălzirii. Resursa este disponibilă pe tot parcursul anului, la o temperatură constantă și există din abundență”, explică Charlotte Adams, principalul director al energiei miniere al Autorității Cărbunelui.

Autoritatea Cărbunelui evaluează fezabilitatea a aproximativ 70 de proiecte de încălzire a apei în mină în Marea Britanie, care conțin aproximativ 2,2 milioane GWh de căldură. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de încălzire a apei se află la Seaham, un oraș din Durham. O instalație de tratare pompează milioane de litri de apă de mină în fiecare an, încălzind clădirile de la nivelul solului, de la locuințe la sere. Odată ce căldura a fost absorbită, apa este redirecționată în mine, unde este încălzită din nou.

În 1989, o firmă de ambalaje din Springhill, Nova Scotia, Canada, declanșa primele încercări de a extrage căldura dintr-o rețea de mine de cărbune din apropiere. Compania se mândrește în prezent cu un sistem circular, care poate fi reînnoit 100% timp de 12 luni pe an. „În timpul iernii, luăm apa fierbinte și o folosim ca sursă de încălzire, iar vara le avem pe toate în regim de aer condiționat”, detaliază David MacDonald, directorul fabricii. Zeci de întreprinderi mici din localitate s-au conectat de atunci la acest tip de energie geotermală.

Cel mai avansat sistem energetic pentru apă de mină din lume este cel din Heerlen, din Olanda. În 2008, experții în geotermie au „reînviat” minele, care au ajuns să furnizeze încălzire și răcire cu impact de emisii redus pentru sute de case și companii locale. Astăzi, firma care operează proiectul a conectat 500 de case și facilități comerciale la acest sistem care deservește peste 250.000 de metri pătrați de spațiu construit și este racordat la rețeaua de termoficare a orașului, cu o reducere de două treimi a emisiilor.

Și în regiunea muntoasă Asturias, din nordul Spaniei, există o poveste similară. Ultima mină din zonă a fost închisă în 2018, dar „energia geotermală a dat o a doua viață minelor de cărbune. Dezvoltăm un model de afaceri complet nou, legat de pomparea apei”, afirmă María Belarmina Díaz Aguado, director în cadrul autorității responsabile cu energia. Pe lângă sute de proprietăți rezidențiale, minele inundate din regiune oferă căldură pentru un spital, o universitate, o școală secundară și o serie de alte clădiri publice și private.

Primul oraș plutitor, funcțional în 2025. Zero deșeuri, apă cu circuit închis, panouri solare

Previous article

O turbină submarină care valorifică energia din curenții oceanici adânci ar putea genera 60% din necesarul de electricitate al Japoniei

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Hidro