0

Încercările de a crește gradul de conștientizare a publicului, de a deturna investițiile de la combustibilii fosili și, în general, de a găsi modalități de a alimenta lumea cu energie verde nu se derulează suficient de rapid încât să scape lumea de griji.

Își poate reduce omenirea amprenta de carbon la timp pentru a preveni schimbările climatice catastrofale? O invenție din Japonia demonstrează că dezideratul energiei curate, regenerabile, este încă realizabil.

Producătorul japonez de mașini grele IHI Corp a dezvoltat ceea ce se numește Kairyu. Dispozitivul este în întregime verde și constă dintr-o „turbină submarină care valorifică energia din curenții oceanici adânci și o transformă într-o sursă stabilă și fiabilă de electricitate”, relatează Bloomberg,

Prototipul de 330 de tone este proiectat pentru a fi ancorat de fundul mării, la o adâncime de 30-50 de metri, unde va valorifica puterea turbinelor de adâncime. IHI a finalizat recent un studiu demonstrativ, de aproape patru ani, al tehnologiei realizate în colaborare cu Organizația de Dezvoltare a Noii Energii și Tehnologiei Industriale din Japonia. Potrivit thestreet.com, testele au demonstrat că turbina a fost capabilă să genereze cei 100 de kilowați de putere stabilă și se intenționează să aibă o componentă comercială în următorii ani. Kairyuar urma să fie situat pe coasta de est a Japoniei și va transmite puterea prin cabluri amplasate pe fundul mării. Turbina ar putea genera până la 200 de gigawați – ceea ce ar fi aproape de 60% din capacitatea actuală de generare a Japoniei.

Ocean Energy System, o colaborare interguvernamentală stabilită de Agenția Internațională pentru Energie, consideră că ar putea fi posibilă generarea de 300 de gigawați de energie oceanică la nivel global până în 2050. Pentru a se asigura succesul proiectului, se va ține cont de alegerea unei locații care are un curent suficient de puternic pentru a genera electricitate și amplasarea într-o zonă care nu este tranzitată de nave.

Japonia este unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei alternative.

Apa din adâncul vechilor mine poate încălzi orașe întregi

Previous article

Primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova vor începe în octombrie

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover