0

Comisia Europeană a lansat oficial alianța UE pentru industria solară fotovoltaică, cu scopul de a recâștiga producția pierdută în fața Chinei și de a stabili o industrie „Made in Europe”.

Noua alianță va promova investițiile în fabrici la scară largă, urmărind o producție anuală de 30 gigawați (GW) pentru fiecare componentă solară cheie până în 2025 – de peste șase ori capacitatea actuală de aproximativ 4,5 GW pe an. „Prin această alianță, dorim să creăm lanțuri valorice complete de energie solară fotovoltaică în Europa, pentru a reduce dependențele noastre și a crea valoare în Uniunea Europeană”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru Piața internă, la lansarea oficială a programului.

În acest an, aproape 40 GW de energie solară fotovoltaică sunt de așteptat să fie instalați în blocul de 27 de țări – un nou record. Acest lucru va fi realizat datorită unei dublări a exporturilor fotovoltaice din China, a subliniat Breton. „Ne-am pierdut cotele de piață și ne străduim să valorificăm potențialul de locuri de muncă din acest sector”, a adăugat Breton.

Deși energia solară este „absolut esențială” pentru decarbonizarea și independența energetică a Europei, blocul este aproape în întregime dependent de China în ceea ce privește producția. Beijingul controlează în prezent 80% din capacitatea globală de producție solară PV.

Alianța face parte din strategie a UE pentru energia solară. Obiectivul este de a implementa aproape 600 de gigawați (GW) de capacitate solară fotovoltaică până în 2030, cu o țintă intermediară de 320 GW până în 2023 – mai mult decât dublul producției actuale a blocului comunitar, notează Euractiv.

Recent, Comisia a înaintat o propunere de accelerare a acordării de autorizații pentru sursele regenerabile, care ar trebui să accelereze implementarea energiei solare în UE. Proiectele solare pe acoperișuri, de exemplu, și instalațiile solare mici sub 50 kW de capacitate vor fi scutite de o evaluare dedicată a impactului asupra mediului.

Potrivit lui Breton, Europa trebuie să accelereze acordarea de permise și finanțare: „Nu ne permitem să așteptăm doi ani pentru finanțarea unor proiecte”, a spus el, adăugând că se așteaptă la mai mult angajament din partea Băncii Europene de Investiții în acest sens.

De asemenea, sunt așteptate evoluții din partea reglementărilor, Breton anunțând noi „criterii” de mediu și sociale pentru fabricarea panourilor solare la jumătatea anului 2023.

Industria solară europeană a aplaudat inițiativa, dar și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la lipsa finanțării și la creșterea costurilor de producție cauzate de prețurile ridicate la electricitate.

„După ani de îngrijorare, sectorul solar european este încurajat de atenția politică istorică a UE și de oportunitățile de investiții îndreptate către construirea de panouri solare și componente”, au declarat reprezentanții SolarPower Europe, o asociație industrială.

Trecerea la motoarele electrice generează disponibilizări

Previous article

Energia eoliană de uscat în Anglia. De la ridicarea interdicției pentru noi proiecte la „taxa pe vânt”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover