0

Europa face eforturi de a-și diminua dependența de combustibili fosili. Întrebările privind aplicarea practică a potențialului verde al hidrogenului sunt în centrul atenției, relatează euractiv.

În satul slovac Blatná nad Ostrotom, un proiect pilot de amestecare a hidrogenului în infrastructura de gaze naturale a dat rezultate pozitive, un prim pas în demonstrarea modului în care hidrogenul poate fi distribuit în siguranță și eficient în conductele existente, cu doar mici ajustări, potrivit distribuitorului de gaze SPP-D. „Până acum, rezultatele confirmă că vom putea distribui eficient. Aceasta înseamnă că nu va fi necesară construirea de noi rețele, dar va fi suficient să facem câteva modificări minore în rețea”, a spus directorul SPP-D, Martin Hollý.

Testele vor dura până în luna septembrie. Dacă vor continua să dea rezultate pozitive, distribuitorul plănuiește să amestece 5% hidrogen cu gaze naturale până în 2025. Până în 2030, ponderea va crește la 10%, iar deceniul următor ar trebui să înregistreze o creștere la peste 20%.

Compania spune că nici cele mai vechi și, prin urmare, cele mai riscante, cazane și sobe nu au avut probleme cu hidrogenul verde produs din energie regenerabilă folosită pentru proiectul pilot.

Finalizarea cu succes a proiectului-pilot ar putea avea implicații semnificative pentru utilizarea hidrogenului în țară și ambițiile Slovaciei de a deveni un lider regional în domeniu. Ministrul Economiei, Richard Sulík, intenționează să investească 1 miliard de euro pentru a stimula producția și utilizarea hidrogenului în diferite sectoare.

Proiectul pilot se încadrează, de asemenea, în planurile Comisiei UE de a utiliza hidrogenul verde ca mijloc de reducere a dependenței de energia rusă, prezentate de pachetul REPowerEU, care a alocat fonduri suplimentare de 200 de milioane EUR pentru cercetarea hidrogenului și urmărește, de asemenea, ca infrastructura europeană de gaze să fie adaptată pentru transportul hidrogenului.

Între timp, investițiile în hidrogen se accelerează. Potrivit documentelor Comisiei, există peste 750 de investiții, care includ proiecte privind producția, transportul și utilizarea hidrogenului de către industrie. Spania, de exemplu, cumulează o cincime din proiectele de hidrogen verde din lume în primul trimestru al anului 2022, pe locul doi după SUA.

Imagine de Roman de la Pixabay

469 dosare depuse în cadrul Programului Iluminat Public 2022

Previous article

Cursa globală pentru resursele Lunii, estimate la… catralioane de dolari

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News