0

„Băncile verzi” sunt o modalitate prin care administrația Biden intenționează să distribuie zeci de miliarde de dolari menite să accelereze adoptarea energiei solare, eoliene, geotermale și a altor forme de energie regenerabilă. Cu o astfel de miză, entități bancare dedicate urmăresc să intre în noua „horă”. Unul dintre motivele pentru care „băncile verzi” pot face asta este că știu cum să evalueze viitoarele economii de energie pe care le va genera un proiect și să le includă în finanțare.

„Luăm un pic mai mult într-o poziție de risc pentru ca creditorul să se simtă puțin mai confortabil. Poate că băncile convenționale nu prea înțeleg cum vor evolua economiile de energie. Suntem dispuși să ne asumăm acest risc, pentru că știm că asta se va materializa”, susține Tom Deyo, CEO al Montgomery County Green Bank din Rockville, una dintre cele aproximativ 22 de „bănci verzi” din SUA.

„Băncile verzi” folosesc așa-numitele îmbunătățiri ale creditului, cum ar fi garanțiile pentru împrumuturi, rezerve pentru pierderi din împrumuturi sau rate mai mici ale dobânzilor, pentru a ajuta companiile și rezidenții să acceseze împrumuturile de care au nevoie pentru a pune în funcțiune proiectele generatoare de energie verde. „Sunt capabile să fie mai flexibile în ceea ce privește solvabilitatea sau subscrierea și pot veni cu produse care deservesc comunitățile în moduri neconvenționale”, explică Sandra Purohit, directorul de advocacy federal pentru Environmental Entrepreneurs, care reprezintă afacerile și investitorii în energie regenerabilă. Când pun capital într-un proiect, se așteaptă să fie rambursat. Sunt non-profit, dar nu sunt agenție de finanțare și nu sunt menite să înlocuiască alte stimulente, cum ar fi creditele fiscale.

Montgomery County Green Bank a fost înființată în urmă cu aproximativ șapte ani, cu o injecție de 18 milioane de dolari în finanțare guvernamentală și astăzi este finanțată printr-o alocare anuală de 10% din taxa pe gaz din Maryland. Unul dintre proiectele pe care le-a finanțat a fost renovarea în valoare de 1,5 milioane de dolari a unei clădiri de condominiu de 233 de unități, din Takoma Park.

Asociația de proprietari a avut probleme să obțină un împrumut bancar pentru a finanța tipul de upgrade-uri eficiente din punct de vedere energetic pe care și le-a dorit, așa că a abordat „banca verde”, care i-a împrumutat în cele din urmă 1,2 milioane de dolari, în parteneriat cu două bănci comunitare, iar consiliul de condominiu a pus restul. S-a reușit montarea unui cazan eficient energetic, instalarea de termostate mai eficiente și implementarea unui sistem de încălzire și energie electrică pe gaz, care furnizează o parte din energie electrică și ajută la încălzirea cazanelor și a rezervoarelor de apă. Când prețurile la energie electrică au crescut, noul lor sistem de căldură și energie le-a permis proprietarilor să genereze mai multă energie electrică în interior, la un cost mai mic decât pe piață. „Suntem mai eficienți decât 94% din clădirile din țară”, susține unul dintre proprietari.

De asemenea, pompele de căldură fac răcirea și încălzirea locuințelor mai eficiente și reduc emisiile de carbon. Legislația americană include finanțare pentru aceste sisteme și alte măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice. „Proprietatea este cea care primește beneficii pe termen lung. Este nevoie de șapte ani pentru a plăti un împrumut, iar aceste sisteme durează mult mai mult decât atât… investiția se întoarce, pe măsură ce costurile de operare scad”, punctează Deyo.

O parte din ceea ce „băncile verzi” aduc în această ecuație este personalul cu know-how tehnic care evaluează viabilitatea proiectelor. „Nivelul lor de bază de cunoștințe este mult mai ridicat”, susține Jessica Pitts despre expertiza „băncilor verzi” cu privire la viabilitatea financiară a energiei solare și a altor forme de energie curată. Compania ei, Flywheel Development, instalează panouri solare, comercial și rezidențial, în jurul Washington D.C. Acest aspect l-a atras și pe contractorul Flywheel Development, din Washington, când a trecut pe la D.C. Green Bank pentru a finanța un acoperiș solar pe o clădire într-un cartier cu venituri mici din nord-vestul orașului.

În timp ce scepticii afirmă că proiectele cu adevărat viabile ar trebui să poată fi finanțate prin bănci convenționale, susținătorii consideră că „băncile verzi” aduc investiții în comunități care de obicei nu atrag proiecte de energie verde.

Imagine de PIRO de la Pixabay

Baterii: marea competiție pentru „îmbutelierea” energiei

Previous article

Fancezii adoptă pe scară largă trecerea la energie eoliană

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Electric