Economia globală trece printr-o transformare fundamentală pentru a se decarboniza până în 2050. Întrebarea pentru Africa este dacă se poate industrializa și se poate dezvolta rapid fără combustibili fosili. Răspunsul la această întrebare este „da”.
Kenya oferă un șablon pentru reimaginarea tranziției energetice
În domeniul mediului, regretata Wangari Maathai a câștigat în 2004 Premiul Nobel pentru Pace pentru construirea mișcării Centura Verde, o campanie globală de pionierat pentru a proteja ecosistemele și a aborda legăturile dintre sărăcie, apă curată, securitate alimentară și schimbări climatice. Și mai devreme, în octombrie 1973, Kenya a devenit prima țară din Sudul Global care găzduiește o agenție a Națiunilor Unite.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu are sediul în Kenya de atunci, iar alte 23 de agenții ONU operează acum în statul african. Kenya este, de asemenea, lider în sectorul energiei regenerabile, cu 75% din energie electrică provenită din energie solară, geotermală, eoliană și hidroenergetică.
Prin utilizarea rețelelor inteligente descentralizate și a mini-rețelelor verzi, se poate obține energie 100% regenerabilă, în același timp extinzându-se rapid electrificarea rurală, pentru a promova incluziunea digitală și financiară, informează project-syndicate.org.
„Dar Kenya este abia la început. Resursele noastre naturale sunt vaste. Avem depozite mari de metale rare și critice, care sunt esențiale pentru vehiculele electrice și alte tehnologii necesare pentru a conduce decarbonizarea. Dacă sunt utilizate corespunzător, aceste minerale pot fi elementele de bază ale producției, infrastructurii și lanțurilor de aprovizionare ecologice durabile. Prin promovarea producției ecologice, putem crea un număr mare de locuri de muncă bine plătite și putem scoate milioane de oameni din sărăcie”, scrie Raila Odinga, fost premier al Kenyey (2008-13) și candidat la Președinție.
Comments