0

Țările nordice sunt faimoase pentru avansul considerabil pe care îl au pe direcția energiei regenerabile, reciclării deșeurilor și în general eliminării noxelor pe scară largă. O nouă invenție vine să puncteze o dată mai mult că atunci când există voință, se poate.

Pentru a răspunde în mod cât mai sustenabil întrebării ce se întâmplă când eolienele și panourile solare sunt mai puțin eficiente, într-o mică centrală electrică din vestul statului nordic s-a pus în funcțiune cu succes o nouă piesă de tehnologie din categoria metodelor de stocare a energiei.

Recent, specialiștii finlandezi au instalat prima baterie cu nisip complet funcțională din lume, care poate stoca energie verde luni întregi.

Dezvoltatorii noului proiect afirmă că astfel s-ar rezolva problema aprovizionării pe tot parcursul anului, notează BBC. În orașul finlandez Kankaanpää, o echipă de tineri ingineri a finalizat prima instalare comercială a unei baterii realizate din nisip, sistem de stocare ieftin, cu impact redus asupra mediului.

„Ori de câte ori există un astfel de val mare de electricitate verde disponibilă, dorim să o putem introduce în depozit foarte repede”, spune Markku Ylönen, unul dintre cei doi fondatori ai Polar Night Energy, care au dezvoltat produsul. Folosind nisip de calitate scăzută, dispozitivul este încărcat cu căldură obținută din electricitate ieftină, solară sau eoliană. Nisipul stochează căldura la aproximativ 500 de grade Celsius și poate încălzi casele iarna. Practic, electricitatea ieftină încălzește nisipul, acesta generează aer cald, care circulă prin intermediul unui schimbător de căldură.

Atunci când prețurile energiei sunt mai mari, bateria evacuează aerul cald, care încălzește apa pentru sistemul de termoficare și care este apoi pompată acolo unde este nevoie. Dezvoltatorii conceptului afirmă că dispozitivul pe care l-au creat ar putea menține nisipul la 500 de grade Celsius timp de câteva luni.

Cum idea nu este nouă, nu este nici evaluată doar în Finlanda – laboratorul național de energie regenerabilă din SUA evaluează potențialul nisipului de a furniza energie verde.

Imagine de Pexels de la Pixabay 

O nouă rășină pentru turbine eoliene se poate recicla la nesfârșit, până la… ursuleți gumați

Previous article

Amenzi de aproape 15 milioane lei aplicate de ANRE participanților la piața angro de energie electrică şi gaze naturale în perioada 2019-2022

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News