Se spune deseori în Occident despre China că are o altă percepție asupra timpului față de vest și că este un stat cu politici ale paradoxurilor. Trendul global al tranziției la energie verde vădește că statul asiatic este în același timp și un mare poluator, și un pionier al noilor tehnologii, un exploatator și un importator de combustibili fosili și, în același timp, un furnizor global de scădere a prețurilor energiei solare și astfel un contributor la accelerarea acestei tranziții.
În timp ce în interiorul țării descurajează motoarele cu combustie, anunță că va trece cu prudență la energie curată. Câteva dintre cele mai recente evoluții, declarații și poziții, centrate în principal în jurul recent încheiatului summit pentru climă COP27, relevă cele două paliere ale politicii externe a Chinei în contextul adoptării și extinderii energiei regenerabile la scară globală.
China are cele mai mari capacități de instalații solare și eoliene din lume, care au totalizat 1.063 GW în 2021, potrivit statisticilor oficiale. În plus, gigantul asiatic a devenit cel mai mare exportator mondial de produse solare și eoliene. Datele Ageniei Internaționale a Energiei (IEA) arată că ponderea Chinei în toate etapele de fabricație a panourilor solare depășește 80%, de la celule până la module.
În paralel, aceeași China care ia măsuri decise pe drumul spre tranziția energetic nu se grăbește s-o abandoneze pe cea „clasică” – recentul Congres care l-a reales pe Xi Jinping a înregistrat și promisiunea longevivului lider chinez că reducerea creșterii emisiilor care provoacă încălzirea planetei se va efectua „lent”, întrucât „securitatea energetică a țării are prioritate”, transmite Bloomberg.
Pe de altă parte, înainte de COP27, China a solicitat un parteneriat extins pentru dezvoltarea lanțurilor globale de aprovizionare cu energie curată. Acest aspect este foarte important, întrucât în ultimele luni au existat solicitări pentru desprinderea strategică de China, din cauza controlului său asupra unei mari părți a lanțurilor de aprovizionare de producție de energie curată.
De exemplu, organizații precum Agenția Internațională pentru Energie au atras atenția că, în timp ce statul asiatic a jucat un rol esențial în reducerea costurilor panourilor solare fotovoltaice la nivel mondial, cu multiple beneficii pentru tranzițiile la energie curată, nivelul de concentrare geografică în lanțurile globale de aprovizionare prezintă potențiale provocări. Tocmai de aceea, pentru China, parteneriatele pentru energie curată, în special cu țările în curs de dezvoltare, ar facilita crearea de noi centre de cerere și va ajuta la extinderea cotelor de piață.
În același timp, o astfel de colaborare poate spori accesibilitatea energiei curate și poate accelera creșterea economică în țările partenere, potrivit spglobal.com. „Încurajăm țările ASEAN – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est – țările Uniunii Africane, țările Ligii Arabe, țările SCO – Organizația de Cooperare Shanghai – și țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – să se alăture acestui cadru de parteneriat ”, arată un document al statului chinez.
China vizează cinci domenii de colaborare și găzduirea, împreună cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă, a unui forum internațional pentru revoluția energetică, care ar avea ca scop creșterea gradului de conștientizare și stabilirea platformelor care sprijină tranziția energetică globală. De asemenea, China a solicitat colaborarea bilaterală și multilaterală, schimb de informații despre politicile climatice și crearea de legături între mecanismele de piață ale țărilor partenere.
Este mențonată și dezvoltarea de proiecte de energie curată „mici și frumoase”, care să ia în considerare condițiile diferite ale țărilor partenere individuale și să utilizeze avantajele lor unice. De partea sa, China intenționează să promoveze investițiile în energie curată, scăzând și mai mult costurile de producție a energiei curate, creând mai multe locuri de muncă și îmbunătățind eficiența costurilor de-a lungul întregului lanț valoric. În cele din urmă, China intenționează să permită schimbul de tehnologii de ultimă oră și profesioniști cu țările partenere, accelerând inovarea și îmbunătățind industriile de energie curată.
Comments