Entuziasmul pentru energia eoliană nu poate trece cu vederea ce se întâmplă cu turbinele care nu mai sunt folosite – în fond, oamenii nu mai pot (și nu mai vor) să facă aceleași greșeli din era consumerismului, care provoacă astăzi atâtea daune pentru planetă și atâtea bătăi de cap pentru decidenți.
Fabricate din fibră de sticlă, palele turbinelor eoliene pot avea lungimea de jumătate de teren de fotbal. Deși unele companii au găsit modalități de a recicla fibra de sticlă în materiale de valoare mai mică, majoritatea lamelor aruncate ajung în gropile de gunoi.
Așadar, ce se produce, și nu doar ca energie, trebuie să fie reciclabil într-o măsură cât mai mare. În acest context, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, anunță că au inventat o nouă rășină potrivită pentru fabricarea acestor giganți și care ar putea fi ulterior reciclați în palete noi de turbină sau într-o varietate de alte produse, de la blaturi de bucătărie la stopuri de mașină, scutece și chiar ursuleți de gumă.
Cercetătorii și-au prezentat rezultatele la reuniunea de toamnă a Societății Americane de Chimie. „Frumusețea sistemului nostru de rășini este că, la sfârșitul ciclului de utilizare, se pot dizolva și asta le eliberează din orice matrice în care se află, astfel încât să poată fi folosite din nou și din nou, într-o buclă infinită”, explică expertul John Dorgan.
Cum palele de turbine eoliene mai mari sunt mai eficiente, companiile continuă să producă unele din ce în ce mai mari, iar în multe cazuri nici nu se așteaptă ieșirea din folosință a celor existente, fiind înlocuite, din motive de eficiență sporită. Dorgan și colegii săi au realizat un material pentru turbină combinând fibre de sticlă cu un polimer derivat din plante și unul sintetic. Potrivit sciencedaily.com, panourile realizate din această rășină termoplastică s-au dovedit suficient de puternice și de durabile pentru a fi utilizate în turbine sau automobile. Cercetătorii au dizolvat panourile în monomer proaspăt și au îndepărtat fizic fibrele de sticlă, reformând materialul în produse noi de același tip, cu aceleași proprietăți fizice ca și predecesorii lor.
Pe lângă pale de turbine eoliene, noua rășină ar putea fi folosită pentru o varietate de alte aplicații. Amestecând produsul cu diferite minerale, echipa a produs piatră de cultură, care ar putea fi transformată în obiecte de uz casnic, cum ar fi blaturi și chiuvete. „Recent am făcut o chiuvetă de baie cu piatra de cultură, așa că știm că funcționează”, spune Dorgan. Materialul poate fi zdrobit, recuperat și amestecat cu alte rășini din plastic pentru turnarea prin injecție, care este folosită pentru a face articole precum huse pentru laptopuri și unelte. „Topirea” rășinii termoplastice într-o soluție alcalină a eliberat polimetacrilat de metil, un material acrilic obișnuit pentru geamuri, stopuri auto și multe alte articole. Creșterea temperaturii de a transformat polimetacrilatul în poliacid metacrilic, un polimer super-absorbant, care este utilizat la fabricarea scutecelor. Alte teste au avut ca rezultat lactat de potasiu, care poate fi purificat și transformat în… bomboane și băuturi pentru sportivi. „Am recuperat lactat de potasiu alimentar și l-am folosit pentru a face ursuleți gumați, pe care i-am mâncat”, adaugă Dorgan.
Cercetătorii americani și-au propus să facă lame de dimensiuni moderate pentru testele cu turbine eoliene pe teren.
Comments