0

În prag de iarnă 2022, spațiul public abundă de alarme vizavi de efectele crizei energetice. Uniunea Europeană chiar cere scăderea obligatorie a consumului de energie electrică, chit că toate aceste restricții vor da economiile înapoi – în fond, trecuta austeritate, care nu a fost chiar atât de demult încât să nu mai fie ținută minte, nu s-a dovedit a avea urmările cele mai bune nici pentru cetățeni, nici pentru companii.

În tot acest tablou cu tușe sumbre, un raport al ONU vădește un ton al cărui optimism este menit să „răstoarne” semnalele cu tușe apocaliptice și, în același timp, punctează că este nevoie de voință politică și măsuri aplicate pentru rezultate.

Lumea are în prezent multe dintre instrumentele necesare pentru a ține sub control schimbările climatice, arată echipa de cercetare climatică a Națiunilor Unite, pentru care o întrebare este în ce tipuri de cercetare ar trebui să investească guvernele și companiile.

În ultima parte a unei recente evaluări cuprinzătoare a științei climatice, Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice (IPCC) a examinat tacticile de atenuare a încălzirii planetei și, pentru prima dată în istoria de trei decenii a rapoartelor organismului, s-au dedicat capitole inovației și dezvoltării tehnologiei.

Raportul evidențiază faptul că energia eoliană, energia solară și tehnologiile bateriilor care emit puține (sau deloc) gaze cu efect de seră au făcut progrese masive în ceea ce privește performanța și costurile, făcând mai fezabilă decât oricând îndepărtarea lumii de la arderea combustibililor fosili, într-un ritm mai rapid. Aceste evoluții „au sporit atractivitatea economică a tranzițiilor sectorului energetic cu emisii scăzute”, arată documentul.

Pe de altă parte, însă, raportul punctează că ritmul schimbărilor nu este suficient de rapid. Mai ales că lumea trebuie să scadă încălzirea planetei cu peste 1,5 grade Celsius în acest secol, în caz contrar riscând chiar dispariția. Și asta întrucât combustibilii fosili încă mai satisfac aproximativ 80% din necesarul de energie al lumii. În ciuda progreselor tehnologiilor verzi sau cu emisii scăzute, ritmul de evoluție a domeniului este încă mult prea lent. În același timp, banii și voința politică de a face față schimbărilor climatice sunt insuficiente în întreaga lume, cu motive principale ale regresului urmările pandemiei, inflația și interminabilele conflicte internaționale. „Cu timp și bani limitați, este esențial să ne dăm seama ce cercetare va produce cele mai importante inovații pentru a contracara schimbările climatice”, arată raportul ONU.

Pentru a înțelege direcția, documentul dezvăluie unele dintre progresele extraordinare deja înregistrate, folosindu-le ca argumente. Prețul energiei solare a scăzut cu 89% din 2010, iar eficiența panourilor solare din siliciu a crescut de la 15% la mai mult de 26% în ultimii 40 de ani. Costurile energiei eoliene onshore au scăzut cu 70% în ultimul deceniu. Prețul bateriilor litiu-ion a scăzut cu 97% în ultimele trei decenii, în timp ce densitatea lor de energie aproape s-a triplat în 10 ani. Energiile regenerabile au devenit acum cea mai ieftină sursă de producție nouă de energie electrică. În jumătate din lume, instalarea de energie eoliană sau solară este mai ieftină decât exploatarea centralelor existente pe combustibili fosili.

Aceste evoluții au fost stimulate de investiții guvernamentale mari și politici energetice, cu sprijinul sectorului privat. Panourile fotovoltaice, de exemplu, au beneficiat de cercetări timpurii în Statele Unite, companii japoneze au dezvoltat aplicații pentru solar, un stimulent tarifar de alimentare agresiv a fost implementat în Germania și s-a extins masiv producția în China. Guvernele au contribuit, de asemenea, la crearea cererii de energie curată, prin stabilirea obiectivelor și prin subvenționarea prețurilor de achiziție.

Astăzi, un panou solar poate fi suficient de mic pentru a încăpea într-un rucsac. Panourile mai mari pot ilumina casele, iar legate împreună cu miile, pot alimenta un oraș. Parcurile eoliene se pot scala de la mai multe turbine la sute. Celulele cu litiu-ion pot alimenta orice, de la telefoane la avioane. „Asta înseamnă că creșterile de performanță și scăderile de preț se adună rapid. Comparați acest lucru cu tehnologiile energetice la scară largă, cum ar fi centralele nucleare, care necesită miliarde de dolari în avans și ani de construire. În Statele Unite, de pildă, tehnologia pentru energie nuclear este una dintre puținele pentru care costul a crescut în timp”, punctează documentul. „Înțelepciunea convențională a susținut mult timp că o mare problemă precum schimbările climatice necesita soluții la scară largă. Ceea ce am învățat este că tehnologiile la scară mică se vor dovedi a fi mai scalabile decât tehnologiile la scară mare”, sintetizează Gregory Nemet, profesor de afaceri publice la Universitatea din Wisconsin Madison.

Potrivit vox.com, între diferitele tehnologii de energie curată disponibile acum, eolianul și solarul vor rămâne cele mai ieftine și rapide modalități de a reduce emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic până în 2030.

Raportul IPCC mai subliniază că, chiar dacă tehnologia actuală mai lasă loc de îmbunătățiri, mai importante sunt schimbările ample și rapide de politici care să încurajeze o adoptare mai răspândită. Pentru energia solară rezidențială, mai mult de 70% din preț se datorează „costurilor nefavorabile” – autorizarea, inspecțiile, instalarea și finanțarea – mai degrabă decât costul hardware-ului în sine. Solarul ar putea deveni mult mai ieftin, costurile scăzând cu încă 50% la sută până în 2050, conform unor estimări, prin simpla eliminare a birocrației.

De asemenea, deși nu este considerată tehnologie, eficiența energetică este o altă metodă ieftină, scalabilă și gata de implementare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Raportul IPCC a remarcat că cele 18 țări care au susținut reduceri de emisii de mai bine de un deceniu au făcut acest lucru cu mai puțin effort și cheltuieli mai mici. „Reducerile au fost legate de decarbonizarea aprovizionării cu energie, de creșterea eficienței energetice și de reducerea cererii de energie, care au rezultat atât din politici, cât și din schimbările în structura economică”, arată raportul, care exemplifică prin îmbunătățirea izolației clădirilor, care ar putea reduce masiv emisiile de gaze cu efect de seră prin reducerea cererii de energie. Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale arată că creșterea eficienței energetice rezidențiale este cea mai mare intervenție de reducere a dioxidului de carbon din SUA.

O tehnologie mai bună pentru atenuarea schimbărilor climatic este necesară, dar nu și suficientă. „Inovațiile în domeniul energiei curate nu vor rezolva nedreptatea fundamentală a schimbărilor climatice: oamenii care au contribuit cel mai puțin la problemă au de suferit cel mai mult. Între timp, cei care au produs cele mai multe gaze cu efect de seră au bogăția să se adapteze la încălzirea inevitabilă care este pregătită. Așadar, menținerea celor mai periculoase scenarii de schimbări climatice de la masă necesită mai mult decât baterii, panouri solare și modele de afaceri mai bune. Necesită abordarea inechităților și a obiceiurilor proaste care au creat situația în primul rând. Și pentru asta va fi nevoie de inovare în modul în care lumea distribuie costurile schimbărilor climatice și beneficiile unei tranziții către o energie mai curată”, adaugă documentul ONU.

Imagine de Egor Shitikov de la Pixabay 

Prosumatorul român are șanse să-și vadă panourile fotovoltaice instalate pe acoperiș. Dacă are… timp să aștepte

Previous article

RIGC 2022: dezbatere la București privind viitorul securități energetice

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News