Deși în multe țări ale lumii acest concept nu mai e o noutate de multă vreme, în România, până recent, autoritățile nu și-au dat concursul pentru ca dreptul cetățenilor de a deveni prosumatori să fie respectat – chiar dacă o lege în acest sens, 220/2008, există de peste un deceniu.
Între timp, s-au schimbat unele aspecte. Mai mult, Administrația Fondului pentru Mediu a pus la bătaie fonduri pentru a finanța instalarea de panouri fotovoltaice pe zeci de mii de case, chit că sistemul birocratic românesc, deseori arătat cu degentul pentru anchilozare, ține procesul pe loc. Cel puțin pentru cetățeni. Din fericire, companiile pot fi exemple de urmat.
Recent, Axionet IoT, companie locală de servicii și soluții Machine to Machine (M2M), Internet of Things (IoT), electro-mobilitate și producție de energie verde, a instalat 974 de panouri fotovoltaice, cu o putere de 399 kWp, pe acoperișul magazinului Mobexpert din Militari.
„Salutăm exemplul de dezvoltare durabilă oferit de Mobexpert. Această investiție oferă beneficii importante față de mediu, economii în toate etapele operaționale și accesul clienților cu mașini ecologice la stații de încărcare alimentate cu energie verde, produsă local.
Pe fondul evoluției prețurilor energiei din surse clasice și a contextului geopolitic din regiune, observăm un interes crescut din partea companiilor pentru dezvoltarea de soluții proprii pentru producerea energiei. Dispunem de toată expertiza, tehnologia și echipele potrivite pentru extinderea activității pe acest segment”, a declarat Gabriel Ioniță, fondator și CEO Axionet IoT. Proiectul permite alimentarea unității exclusiv cu energie din energie din surse regenerabile și redirecționarea surplusului în rețeaua națională, în regim de prosumator.
„Alimentarea exclusivă a magazinului Mobexpert Militari cu energie verde contribuie la diminuarea cu 185 de tone a emisiilor anuale de dioxid de carbon. Acesta este un proiect finanțat exclusiv din fonduri proprii și reprezintă un pas important în sprijinirea eforturilor globale pentru protejarea mediului înconjurător. În viitor, vom dota întreaga rețea de magazine și centre de producție cu panouri fotovoltaice, cu ajutorul programului Electric UP, pentru sprijinirea financiară a întreprinderilor în instalarea sisteme de panouri fotovoltaice”, explică Adelina Badea, CEO Mobexpert
Pe termen mediu, Axionet dorește să continue instalarea de panouri fotovoltaice și pe alte magazine Mobexpert din țară. De altfel, compania derulează un proiect similar în colaborare cu rețeaua de magazine ALTEX, unde a instalat, în 2021, peste 2.500 de panouri fotovoltaice, cu o putere totală de peste 1MWp. În 2022, colaborarea Axionet cu ALTEX implică instalarea și punerea în funcțiune a unor centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, precum și stații de încărcare rapide.
De asemenea Axionet a început colaborări și cu alte companii, continuând extinderea rețelei de parteneri în domeniile fotovoltaic și stații de încărcare pentru vehicule electrice.
Potrivit green-report.ro, România va avea la finalul anului circa 30.000 de prosumatori, estimează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ținând cont de creșterea constantă a numărului acestora pe parcursul ultimului an și de demararea unui nou program al AFM – Casa Verde Fotovoltaice, care încurajează producerea de energie solară.
Statul român încearcă să încurajeze prin programele AFM montarea de panouri fotovoltaice. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost reluat după doi ani de pauză, iar beneficiarii pot obține 20.000 de lei de la stat. Până acum, instalatorii validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au înscris în aplicația informatică peste 44.000 dosare ale persoanelor fizice, iar procesul nu s-a încheiat încă.
„Dacă credeți că trebuie să fii bogat pentru a deveni prosumator, s-ar putea să fie adevărat, însă chiar și în România există soluții dacă ai răbdare și ești perseverent. În cadrul Administrației Fondului pentru Mediu există un program de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru 27.000 de case, care oferă finanțări de până la 20.000 de lei. Timpul de așteptare este lung, însă plăcerea de a vedea facturi pe minus inegalabilă”, susține Laura Nazare, specialist în tranziția energetică în cadrul asociației Bankwatch România, pentru republica.ro.
Până când statul va reuși să pună la punct un sistem eficient pentru prosumatori – cel actual este calificat de unii observatori drept „haos” și implică luni de așteptare din partea persoanelor care au panouri instalate dar care nu au fost racordate la rețea… – orice cetățean care își dorește să devină prosumator are răgazul să se gândească bine înainte de a porni pe acest drum, luând în calcul câteva aspecte inițiale: o documentare serioasă, verificări făcute de un specialist care să evalueze dacă pe casă se pot pune panouri fotovoltaice (condițiile minime precum expunere la soare, rezistența acoperișului etc.), calculul consumului și stabilirea unor ținte, o estimare pe termen lung a amortizării investiției.
Comments