0

Conservatoarea Franța înregistrează o schimbare de optică pe linia surselor de energie regenerabilă. Considerați multă vreme susținători fervenți ai energiei nucleare, francezii privesc mai nou spre celelalte surse regenerabile cu precădere energie eoliană, arată rezultatele unei cercetări de piață, publicate de filiala franceză a rețelei More in Common pentru societăți unite și democratice.

Schimbarea de atitudine este remarcabilă, cu atât mai mult cu cât reticența a fost susținută de personalități publice importante, precum jurnalistul Stéphane Bern, un apărător ferm al „moștenirii franceze”, Bernard Accoyer, fostul deputat al partidului de dreapta Les Républicains și președinte al Asociației pentru apărarea patrimoniului nuclear și a climei, din care fac parte foștii miniștri Jean-Pierre Chevènement și Arnaud Montebourg, precum și Louis Gallois, fost CEO al EADS, agenția spațială europeană și fost politician de vârf. Nici Brigitte Macron, soția președintelui francez, nu este foarte încântată de ideea energiei eoliene, cel puțin la nivel personal, a relevat un material de presă publicat de Le Monde. „Deși nu reprezintă încă o majoritate, pozițiile anti-regenerabile sunt foarte vizibile”, punctează Zélie Victor, reprezentant al federației asociațiilor Climate Action Network Franța.

Sondajul More indică faptul că tendința care s-a manifestat ca o atitudine „de nișă” evoluează galopant. Potrivit studiului citat de EURACTIV, 62% dintre cei chestionați consideră că guvernul a fost prea lent în a investi în surse regenerabile, în timp ce 54% spun că aceasta ar fi cheia pentru a pune capăt crizei. Demn de menționat este faptul că electoratul care favorizează tot spectrul politic se înscrie în acest trend: alegătorii verzi sunt, în mod evident, cei mai în favoarea dezvoltării surselor regenerabile (81%), urmați îndeaproape de alegătorii lui Macron și de susținătorii alianței de stânga a lui Jean-Luc Mélenchon, ambele cu 61%. Susținători fără drept de apel ai energiei nucleare par să fi rămas alegătorii de dreapta.

Pe de altă parte, a reieșit că 76% dintre respondenți au o „opinie pozitivă” despre energia eoliană, procent care urcă până la la 91% în rândul grupului cu vârsta sub 35 de ani. Și, chiar dacă mulți consideră că parcurile eoliene au impact asupra peisajului, care este atât de important pentru locuitorii din Hexagon, plin de spații de un pitoresc unic în lume, cercetarea de piață a evidențiat faptul că 85% din rezidenții care locuiesc la o rază de cinci kilometri de parcuri eoliene spun că sunt în favoarea lor.

Sondajul vine ca o veste bună pentru guvernul francez, care speră să accelereze dezvoltarea energiilor regenerabile cu o nouă lege, așteptată în luna septembrie. Până la reglementările legislative, însă, proiectele au intrat pe repede înainte, „mânate” de criza energetică în derulare. Executivul de la Paris și-a dat seama că energia eoliană este disponibilă la nivel local și nu trebuie importată din alte țări, este competitivă și nu depinde de prețul de piață al combustibililor fosili.

Mai mult, se estimează că energia eoliană va contribui cu opt miliarde de euro la veniturile statului numai în 2022-2023 – în cadrul Contractelor pentru Diferență susținute de guvern, dezvoltatorii de proiecte plătesc diferența dintre prețul de achiziție al energiei electrice garantat de stat și prețul de pe piața angro a energiei electrice, care este în prezent foarte mare, din cauza războiului din Ucraina, notează windeurope.org. Așadar, laun simplu calcul, pe măsură ce mai multă energie eoliană continuă să fie implementată, ce vine la buget crește.

Chiar dacă, din cauza inflației și a altor factori, unele dintre proiectele eoliene ar putea să nu se materializeze, Guvernul tot a anunțat mai multe măsuri de urgență pentru a stimula producerea de energie electrică din surse regenerabile înainte de iarna 2022-2023. Printre acestea se numără posibilitatea ca noile ferme eoliene și solare să-și vândă electricitatea direct pe piață timp de 18 luni și posibilitatea ca proiectele care au câștigat deja o licitație să-și poată crește capacitatea cu până la 40% înainte de finalizare. Guvernul intenționează, de asemenea, să ia în considerare evoluția costurilor materiilor prime prin Contracte de Diferență.

În paralel, guvernul a dublat dimensiunea zonei eoliene maritime planificate Oléron (Oceanul Atlantic) la 2 GW, în urma unei consultări publice la care au participat peste 15.000 de persoane. Aproape peste noapte, urmare a contextului internațional generat de războiul din Ucraina, reticenta Franța își propune să aibă 40 GW de energie eoliană offshore, repartizată în 50 de parcuri eoliene, până în 2050. Primul parc eolian offshore la scară comercială din țară, situat în St. Nazaire, a început deja să trimită electricitate în rețea din luna iunie. „Guvernul francez ia măsuri fără precedent pentru a stimula producția de energie eoliană și a face față crizei energetice actuale”, punctează Pierre Tardieu, directorul de politici WindEurope.

Alături de Polonia, Franța este singura țară din UE care nu și-a îndeplinit obiectivul de a aduce ponderea surselor regenerabile la 20% din mixul energetic al blocului comunitar.

„Băncile verzi”, gata să aducă energie curată americanilor

Previous article

Sistem de aer cald pentru fabricarea de produse din plastic cu energie regenerabilă

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Eolian