0

În 1975, fizicianul danez Bent Sørensen a publicat o lucrare intitulată „Energy and Resources: A plan is outlined according to which solar and wind energy would supply Denmark’s needs by the year 2050”. A apărut în revista Science, dar specialistul privește în urmă astăzi și afirmă că nu a stârnit niciun ecou.

„S-a auzit doar cântat de greieri”, mărturisește Sørensen. Dar ce scria atunci omul de știință care astăzi, după decenii necesare pentru trezirea la realitate a societății daneze – și nu numai – reia această temă, devenită brusc atât de stringentă?

„Se pot distinge două viitoare scenrii posibile pentru lumea industrială:

(i) cantități mari de energie cu costuri reduse devin disponibile și metodele mai consumatoare de energie pentru extragerea resurselor din zăcăminte de calitate inferioară continuă să susțină expansiunea industrială până când impactul asupra mediului devine inacceptabil sau limitele finale, cum ar fi perturbările climatice, pun capăt unei astfel de creșteri.

(ii) Costul resurselor energetice neregenerabile continuă să crească, dar o cantitate fixă de energie din surse continue poate fi utilizată la un cost constant. În acest caz, un nivel de producție mai scăzut poate fi stabilit de cantitatea de energie disponibilă din surse regenerabile și, prin urmare, societatea ar putea fi nevoită să fie remodelată, având în vedere economisirea energiei. Alegerea ar trebui să se bazeze pe o discuție a avantajelor și dezavantajelor fiecăreia și în special pe dezirabilitatea de a fi nevoită să proceseze o parte din ce în ce mai mare a scoarței terestre în căutarea materiilor prime pentru a menține creșterea cât mai mult timp. Am încercat să propun un astfel de plan pentru o regiune geografică mică, omogenă, și anume Danemarca. Plafonul de consum de energie din surse continue este ales în conformitate cu criteriul de a nu fi nevoit să convertească o mare parte a suprafeței terenului în sisteme de colectare a energiei. Consumul mediu anual de energie propus de 19 gigawați până în anul 2050 corespunde panourilor de colectare a energiei solare (utilizate doar 50% din timp) cu o suprafață de aproximativ 180 de kilometri pătrați și o suprafață măturată a morii de vânt de aproximativ 150 de kilometri pătrați. Aceste suprafețe (verticale) constituie mai puțin de 1 la sută din suprafața totală a terenului.

Selectarea energiei solare sau eoliene pentru diferite aplicații s-a bazat pe tehnologie cunoscută și poate fi supusă ajustărilor. În prezent, Danemarca are peste 10% din forța de muncă fără loc de muncă și un deficit substanțial la balanța de plăți, astfel încât o pornire din timp a proiectului de energie solară și eoliană, bazată pe industria națională, ar avea profituri suplimentare în comparație cu energia și sistemele bazate pe tehnologie importată sau combustibili importaţi. Mai multe fabrici care sunt acum închise ca urmare a crizei economice ar putea fi adaptate la producția de piese pentru sistemele solare sau eoliene, iar industria construcțiilor, grav lovită de șomaj, ar primi forță de muncă”. „Nu a fost deloc o idee apreciată”, susține azi Christian Breyer, membru al facultății la Universitatea LUT, din Finlanda, într-un interviu.

Ca de atâtea ori în decursul istoriei omenirii, oamenii de știință ignorați cândva de mediul academic, decidenți și opinia publică au fost confirmați de realitate. Și dintr-o dată, Sørensen este în prim-plan, iar lucrarea sa descoperită cu nesaț.

Pentru că lucrurile s-au schimbat din 1975. În ultimii ani, pe măsură ce lumea se confruntă cu creșterea costurilor schimbărilor climatice, conceptul de energie 100% regenerabilă a primit o abordare mult mai serioasă din partea oamenilor de știință, analiștilor politici și guvernelor.

Iar Breyer este autorul principal al unei noi lucrări, „100% Clean, Renewable Energy and Storage for Everything”, realizată împreună cu mulți alți experți, printre care Mark Jacobson, de la Stanford, sau Auke Hoekstra, de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Țările de Jos. Publicată de IEEE Access, cercetarea urmărește dezvoltarea și creșterea acestei idei. „Conceptul de energie 100% din surse regenerabile nu a atins destul de mult curentul principal în majoritatea economiilor mari, dar se apropie”, afirmă cercetătorul.

Și americanul Amory Lovins, a scris despre posibilitatea unui sistem complet regenerabil în… 1976. Om de știință și șef al Institutului Rocky Mountain, numit acum RMI, fizicianul arată că „în ultimele decenii, a devenit din ce în ce mai evident că energia electrică din surse regenerabile poate funcționa bine aproape oriunde. Negarea este din ce în ce mai limitată la cei neinformați”.

Potrivit tuturor acestor experți, care au trăit și ate tipuri de crize, un aspect favorabil este cert: costul. Energia eoliană și solară sunt acum mult mai puțin costisitoare decât celelalte surse principale de electricitate, energia solară fiind acum opțiunea cea mai puțin costisitoare în mare parte din lume, scrie insideclimatenews.org.

Danemarca are un obiectiv național, adoptat în 2011, de a ajunge la 100% energie regenerabilă în întreaga economie până în 2050, inclusiv în sectoare cu multe provocări – și multă poluare – precum transporturile și industria grea. „Sectorul energiei electrice este cea mai ușoară parte a economiei pentru care să faci o tranziție către surse regenerabile, motiv pentru care aceasta este partea care atrage cea mai mare atenție din partea guvernelor în acest moment”, spune Breyer.

În majoritatea țărilor, trecerea la energia regenerabilă este determinată în mare măsură de o combinație de energie eoliană și solară. Creșterea energiei solare este o combinație de sisteme la scară de utilitate și instalații mai mici pe acoperișuri. Alte surse regenerabile, inclusiv hidroenergie și geotermală, printre altele, pot juca, de asemenea, un rol.

Unul dintre cele mai mari puncte de conflict între cercetători – pentru că mai există și critici… – este dacă energia nucleară ar trebui să fie o parte semnificativă a mixului energetic în viitor. De asemenea, unii analiști spun că centralele pe gaz natural, atunci când sunt asociate cu tehnologia de captare a carbonului, ar putea fi o resursă valoroasă la marginile unei viitoare rețele.

Uneori, aceasta este o dezbatere între 100% energie regenerabilă și 85 până la 90% energie regenerabilă, dar ambele ar fi mult mai curate decât ceea ce există.

Investiții de 40 miliarde de dolari pentru transformarea Egiptului într-un hub de energie verde

Previous article

Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News