0

Senzori cuantici… reciclare a deșeurilor… Hulitul plastic – materialul fără de care nu se poate imagina ultima perioadă a industrializării globale, dar care se dovedește intrat până în plămânii oamenilor și care riscă să ne supraviețuiască, pentru că este foarte greu biodegradabil – are o nouă întrebuințare. Practic, oamenii de știință germani de la Universitatea din Rostock au creat un proces care poate transforma plasticul în… diamante minuscule într-o fracțiune de secundă, folosind puterea laserului.

Echipa germană a generat pietre prețioase cu ajutorul unor fascicule intense, îndreptate spre o peliculă subțire de plastic. Aceste „nanodiamante” se pot dovedi devin tot mai importante în construcția de senzori cuantici foarte sensibili (care ar putea devoala pentru omenire ce se întâmplă pe planeta Nepun, de pildă), iar pe de altă parte, această tehnologie oferă o nouă oportunitate de reciclare a deșeurilor de plastic.

În cadrul testelor, cercetătorii au „împușcat” cu laser o foaie de plastic PET (tereftalat de polietilenă) de tipul celei utilizate pentru ambalare în industria alimentară. Materialul s-a încălzit pentru scurt timp până la 6.000 de grade Celsius, iar unda de șoc a comprimat materia până la forjarea unor nanodiamante. „Până acum, diamantele de acest fel au fost produse în principal prin detonarea explozibililor. Am descoperit că această presiune extremă a produs diamante minuscule, cunoscute sub numele de nanodiamante. Cu ajutorul blitzurilor laser, acestea ar putea fi fabricate mult mai curat în viitor”, explică profesorul Dominik Kraus.

Concret, un laser de înaltă performanță declanșează 10 fulgere pe secundă pe o peliculă PET pe care fasciculul a iluminat-o la intervale de o zecime de secundă, arată raportul experților, publicat de revista Science Advances. Nanodiamantele rezultate sunt direcționate spre un rezervor umplut cu apă, de unde sunt filtrate și colectate. „Laserul cu raze X înseamnă că avem un instrument de laborator care poate controla cu precizie creșterea diamantelor. Acestea ar putea fi tăiate personalizat, în funcție de dimensiune”, punctează Kraus.

Image by rawpixel.com on Freepik

Despre comunitățile energetice sau cum poate să facă parte fiecare din noua revoluție a energiei

Previous article

Baterii: marea competiție pentru „îmbutelierea” energiei

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News