0

Lumea contemporană înregistrează în același timp nu doar crize suprapuse, ci și două evoluții majore – schimbările climatice și digitalizarea în masă – care au aceeași stringență: energia verde. Dacă despre efectele încălzirii planetei se vorbește în fiecare zi în ultima vreme, despre necesitatea alimentării cu energie curată a centrelor care ne mențin atâtea date în cloud vorbesc mai mult specialiștii.

Mii de centre de date operează non-stop pentru a susține un spectru larg de servicii critice.

Când oamenii se referă la cloud, ei vorbesc despre datele din centrele specifice. Acestea sunt locuri reale, la sol: clădiri care găzduiesc bănci de unități de procesare computerizate, „zumzăind” de munca oamenilor, de cercetări, jocuri, povești, hărți etc., etc.

În timp ce centrele de date energetice utilizează aproximativ 1% din toată energia electrică consumată la nivel global, influența pe care au avut-o asupra trecerii la surse de energie regenerabile și durabile este enormă. „Utilizarea energiei de către firmele tehnologice de vârf este relativ minoră în comparație cu amprenta lor economică, financiară și chiar social.

Cu toate acestea, tocmai din cauza acestei amprente financiare masive, combinată cu influența lor culturală și științifică enormă, aceste companii au un rol atât de mare de jucat în abordarea provocării climatice”, scriu George Kamiya și Laszlo Varro într-o analiză intitulată „5 ways Big Tech could have big impacts on clean energy transitions”, a Agenției Internaționale pentru Energie.

Centrele de date încălzesc locuințe

Unul dintre cele mai vizibile moduri prin care aceste companii au avut un impact pe piețele de energie regenerabilă este prin acordurile de cumpărare a energiei electrice, prin care o companie este de acord să cumpere energie regenerabilă dintr-un proiect care nu este încă online, pentru o perioadă stabilită, la un preț stabilit, de obicei între un deceniu și 20 de ani. Microsoft, de exemplu, a fost al doilea cel mai mare cumpărător corporativ de energie regenerabilă în 2021. Acordurile de acest tip, care își asumă un angajament pe termen lung, ajută la obținerea finanțării necesare pentru a implementa generare de energie electric curată.

Multe dintre aceste parteneriate sunt în Europa. În total, Microsoft a semnat acorduri de peste 10 gigawați de noi capacități de energie regenerabilă. Până în 2025, compania va trece la furnizarea 100% de energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că gigantul va avea contractate pentru energie verde pentru 100% din electricitatea care emite carbon consumată de toate centrele de date, clădirile și campusurile sale.

Până în 2030, Microsoft va avea 100% din consumul său de energie electrică, 100% din timp, însoțit de achiziții de energie fără emisii de carbon. Până în 2050, Microsoft s-a angajat să elimine din mediu tot carbonul pe care compania l-a emis, fie direct, fie prin consum de electricitate, de la înființarea sa în 1975. Centrele de date pot juca un rol în a ajuta la atingerea acestor obiective.

În Finlanda, căldura reziduală de la două centre de date noi va contribui la sistemul de termoficare care oferă căldură pentru peste 250.000 de oameni iarna. Regiunea Microsoftdatacenter din Suedia folosește apa de ploaie și aerul exterior pentru a răci serverele, în timp ce folosește căldura pe care o produc pentru a menține zonele de lucru calde pentru angajați. Centrele de date Microsoft din Irlanda folosesc baterii pentru a menține o sursă de alimentare neîntreruptă. Într-o colaborare între Microsoft și Enel X, acele baterii pot furniza servicii de rețea printr-o interacțiune instantanee cu rețeaua electrică.

În zilele în care producția de energie eoliană și/sau solară fluctuează, bateriile de rezervă ale Microsoft pot fi folosite pentru a ajuta la menținerea unui flux constant de energie pentru alimentarea clienților. „Companiile de tehnologie, prin digitalizare, inteligență artificială și sisteme de informații ar putea schimba jocul în crearea sistemelor energetice mai inteligente și mai flexibile necesare pentru a se ajunge la emisii nete zero”, adaugă Kamiya și Varro în analiza IEA.

De exemplu, potrivit news.microsoft.com, inteligența artificială poate fi folosită pentru orice, de la rezolvarea problemelor din lanțul de aprovizionare până la crearea de prognoze meteo locale mai precise și la susținerea furnizorilor în identificarea modalităților de a capta mai multă energie.

Uriașul preț în emisii al marilor competiții sportive. Ar putea deveni… verzi?

Previous article

Biocombustibilii, la răscruce: politicienii îi promovează pentru reducerea emisiilor, ecologiștii îi „desființează” pentru că necesită prea mult teren

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News