În timp ce tehnologiile convenționale de stocare, cum ar fi bateriile, sunt, fără îndoială, importante pentru misiunea tranziției la energie regenerabilă, blocurile termice vor fi o parte majoră a acestei tranziții, dat fiind faptul că sute de milioane de oameni sunt racordați la binecunoscutele centrale. Concret, este vorba despre intrarea centralelor termice în noua eră și de dezvoltarea unor sisteme cu costuri reduse.
Iar viitorul este deja aici – un astfel de proiect pilot de stocare a energiei termice a primit recent o finanțare notabilă. Compania australiană MGA Thermal a primit 1,27 milioane de dolari de la Agenția Federală Australiană pentru Energie Regenerabilă (ARENA) pentru a-și finanța soluția de stocare a energiei termice. Banii vor contribui la crearea și instalarea unui prototip de stocare de 500kW/5MWh pentru generarea de abur din energia termică stocată. Potrivit energy-storage.news, compania susține că are un interes curent al clienților de 20 GWh pentru soluția sa și a dezvăluit prima etapă a fabricii de producție comercială din Newcastle, New South Wales. Instalația va putea produce peste 1.000 de astfel de blocuri termice, însumând 1 MWh de stocare de energie termică, pe zi, până la sfârșitul anului 2022.
Primul dintre aceste blocuri va merge către Toshiba International Corporation și Graphite Energy, pentru a produce hidrogen verde, finanțat printr-un grant de 9,8 milioane de dolari din partea Inițiativei de producție modernă a Guvernului australian. „Firme din întreaga lume ne-au spus că au nevoie de acest tip de tehnologie pentru a face mișcarea de tranziție și suntem pe drumul cel bun pentru a construi capacitatea de a satisface această cerere”, anunță Erich Kisi, co-fondator și CEO al MGA Thermal.
Sectorul de stocare a energiei termice a câștigat mult teren în ultimele luni, cu mai multe proiecte și anunțuri de mare profil. Compania suedeză Vattenfall a început să umple un rezervor de apă de 200 MW în Berlin, care va conține 56 de milioane de litri de apă, pentru a alimenta direct rețeaua de termoficare. De asemenea, un alt proiect din Australia, care combină mai multe tehnologii regenerabile, inclusiv stocarea termică, Aurora, a fost repus în prim-plan – s-a semnat un memorandum de înțelegere între două companii, pentru a construi un sistem de stocare a căldurii prin pompare de 2 GWh, în Bulgaria. O altă companie, israeliană, Nostromo Energy, a obținut o eficiență de 100% dus-întors pentru sistemul său și o achiziție de proprietate intelectuală.
Comments