0

Guvernul Marii Britanii s-a răzgândit: urmează să pună capăt unei interdicții a noilor proiecte eoliene pe uscat în Anglia, după ce executivul anterior a promis să „întoarcă” o prevedere de pe vremea Cabinetului Cameron. Londra chiar urmează să lanseze o consultare în perioada următoare, iar Cadrul Național de Politică de Planificare va fi actualizat corespunzător anul viitor. În același tip, însă, dacă tot accelerează domeniul, premierul Rashi Sunak este și promotorul unei „taxe pe vânt”, de 45%, aprig criticată de investitori.

Directorul executiv al RenewableUK, Dan McGrail, susține că ridicarea interdicției pentru noi proiecte eoliene pe uscat va însemna că Anglia va putea să genereze mai multă energie electrică ieftină și astfel vor fi ajutați plătitorii de facturi, greu apăsați de criza energetică și va reduce dependența de gaz: „Crearea unor condiții de concurență echitabile pentru energia eoliană pe uscat ne va spori securitatea energetică, asigurând în același timp sprijin local pentru noi proiecte. Sprijinirea energiei din vântul de pe uscat este una dintre cele mai bune soluții la criza energetică, deoarece proiectele pot fi puse în funcțiune în decurs de un an de la obținerea permisului de planificare. Creșterea capacității eoliene terestre a Regatului Unit ar putea adăuga 45 de miliarde de lire sterline la economia noastră, ar putea crește lanțul nostru de aprovizionare cu energie regenerabilă și ar putea sprijini competitivitatea afacerilor britanice. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Guvernul și comunitățile la detaliile unei noi abordări”.

După ce „a dat cu o mână”, Guverul de la Londra are toate intențiile „să ia cu cealaltă”. Potrivit renews.biz, jucătorii din industrie au criticat decizia de a impune o taxă excepțională, de 45%, generatorilor de surse regenerabile, începând cu 2023. Același organism RenewableUK a avertizat că noua taxă, care a fost anunțată în bugetul de toamnă de către Jeremy Hunt, ar putea „descuraja serios investițiile” și noile proiecte de energie regenerabilă în Marea Britanie, într-un moment în care strategia ar trebui să fie cu totul alta, de a „stimula energia curată”, după cum punctează Dan McGrail, CEO RenewableUK: „Profiturile de la fabricile de combustibili fosili sunt scutite, în mod inexplicabil, de taxă. Trebuie să atragem peste 175 miliarde de lire sterline în noi parcuri eoliene și în lanțul de aprovizionare pe parcursul acestui deceniu, așa că trebuie să facem din Marea Britanie una dintre cele mai atractive destinații pentru investițiile private în surse regenerabile. Miniștrii trebuie să colaboreze cu industria pentru a se asigura că punerea în aplicare a acestor planuri asigură condiții de concurență echitabile, mai degrabă decât să impună sarcini inechitabile asupra surselor regenerabile”.

Frank Gordon, director de politică la Asociația pentru Energie Regenerabilă și Tehnologie Curată (REA), a declarat că decizia taxării face asociația „să pună la îndoială înțelepciunea” măsurii de a supune sectorul energiei regenerabile mai ieftine și mai ecologice unui sistem fiscal mai pedepsitor decât cel pentru omologii din petrol și gaze. La rândul său, directorul de advocacy pentru Energy UK, Dhara Vyas, afirmă că impunerea taxei excepționale va „penaliza efectiv generarea cu emisii scăzute de dioxid de carbon, atât de necesară față de extracția poluantă de combustibili fosili și va face Regatul Unit o destinație mult mai puțin atractivă pentru investiții”.

Alianță europeană pentru o industrie fotovoltaică „Made in Europe”

Previous article

Liderii din Balcanii de Vest vor să facă împreună tranziția energetică a regiunii

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News