0

În plină criză energetică și cu spectrul facturilor mari în viitorul sezon rece, Uniunea Europeană reamintește că în Europa sunt peste 220 de milioane de imobile care datează dinainte de anul 2001, 75% din stocul de clădiri al UE producând scurgeri de energie.

Potrivit europa.eu, prin Pactul Verde European, Uniunea Europeană își propune un val de renovări pentru aproape 35 de milioane de clădiri, prin stimulente și investiții, având ca obiective reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scăderea facturilor sau noi locuri de muncă în construcții.

La nivel individual, fiecare își poate face propria locuință mai eficientă energetic. În primul rând, o renovare care să implice izolarea acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor, instalarea sistemelor de energie solară sau încălzirea cu ajutorul pompelor de căldură pot fi pași care să transforme locuința ântr-o casă „verde”.

De asemenea, prin Pactul Verde European, Comisia Europeană are și câteva recomandări pentru cei care vor să-și transforme casa veche într-una mai eficientă energetic. De pildă, contorul inteligent poate fi programat pentru a funcționa doar în anumite încăperi și în anumite momente ale zilei; perdelele groase sau jaluzelele  pot preveni pierderile de căldură în timpul iernii și pot devia lumina soarelui, pentru a menține casa răcoroasă vara; becurile eficiente din punct de vedere energetic vor economisi bani la facturile de energie; aerisirea caloriferelor o dată pe an și folia pentru radiator montată în spatele lor vor împrăștia mai eficient căldura în camere; sigilarea crăpăturilor și golurilor, precum și eliminarea curentului de aer de sub uși previn scăpările de căldură.

Pentru achiziția unei case noi, pot fi urmărite câteva repere referitoare la comportamentul viitor al locuinței din perspectivă energetic. Un imobil nou construit poate fi „verde” dacă are un design bioclimatic, dacă este construit din materiale durable (lemnul, piatra și fibrele naturale pot minimiza impactul clădirii asupra mediului), inteligente (betonul sau acoperirile pentru metal pot fi proiectate pentru a reacționa la mediul lor și pentru a se repara singure, astfel că vor avea o durată de viață mai lungă), folosirea inteligentă a spațiului, astfel încât designul să faciliteze optimizarea consumului de energie și folosirea surselor de energie regenerabilă (solară, geotermală, eoliană și hidraulică pentru reducerea amprentei de carbon).

Alte mijloace simple pot fi aplicate atât la casele vechi, cât și la cele noi: izolații bune, sistem de refolosire a apei din chiuvetă la toaletă, grădini care folosesc puțină apă (cu mai multă piatră și plante rezistente la secetă).

Imagine de Valentina Zotova de la Pixabay

Energie verde la reducere. Facturi cu 55% mai mici pentru persoanele defavorizate din San José

Previous article

Panouri solare din deșeuri de cereale care nu necesită lumina Soarelui

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News