0

Măștile de față rămân omniprezente în Japonia, chiar și în aer liber, în zile cu 35 de grade Celsius și peste. Pe de altă parte, puține popoare sunt mai inventive și mai dedicate binelui general, așa că japonezii inovează pentru a se apăra de caniculă și de a economisi energie în aceste vremuri de criză. Iar soluțiile nu au întârziat, relatează BBC.

Potrivit cercetătorului climatic Kazutaka Oka, temperatura din Tokyo a crescut cu 3°C în ultimul secol. Din această creștere a temperaturii, 1°C este atribuit schimbărilor climatice, iar restul căldurii urbane. Măștile de față sunt pe bază de mentol și eucalipt, cu efect de răcorire – cu cât sunt purtate mai mult, cu atât efectul este mai pregnant. Pentru brațele expuse arșiței există șervețele speciale, răcoritoare.

Utilizarea aparatelor de aer condiționat este esențială pentru a salva vieți. Cu toate acestea, „aerul condiționat este unul dintre declanșatorii căldurii urbane”, spune Oka, responsabil de lucrările privind impactul asupra sănătății și adaptarea la Centrul pentru Adaptarea la Schimbările Climatice, parte a Institutului Național pentru Studii de Mediu din Tsukuba. Acest lucru creează o nevoie presantă de aer condiționat mai eficient din punct de vedere energetic și de introducere a cât mai multor surse de energie regenerabilă.

Între timp, cetățenii orașului recurg la ventilatoare portabile pentru gât, care pot fi văzute des în metrou, la jachete cu evantaie cu baterii, care se întâlnesc la lucrătorii de toate categoriile, de la cei care repară lifturi la instalatori sau constructori. Vânzările de ventilatoare de mână au crescut în popularitate din 2019, după un val de căldură. Guvernul a rugat din nou în această vară populația să reducă pe cât se poate consumul de energie electrică în zilele caniculare și imediat întreaga societate a trecut la utilizarea dispozitivelor de răcire la purtător. Așa s-a înregistrat o adevărată explozie a comercializării de umbrele care blochează radiațiile UV, de folii de gel de răcire special pentru față, de produse de răcorire pentru bebeluși și bicicliști, de evantaie portabile pentru oameni și… câini.

Potrivit lui Oka, jachetele de răcire pot fi o modalitate utilă de adaptare la temperaturi mai ridicate. De asemenea, un test cu nou inventatele prosoape de răcire, umede și apoi purtate pe piele, a constatat că temperatura corpului au scăzut imediat cu circa două grade, oferind pe loc o senzație de ușurare sub valul de căldură; vânzările au crescut cu 200%.

Potrivit producătorilor, îmbunătățirile aduse articolelor de îmbrăcăminte trebuie să poată realiza un compromis între portabilitate și puterea sursei de energie. Bateria mobilă care alimentează o vestă de răcorire, de pildă, are o dimensiune care îi permite să fie strecurată într-un buzunar. În prezent, durează 3,5 ore la putere maximă. De asemenea, umbrelele de soare low-tech sunt certificate științific că țin departe razele soarelui. „O umbrelă oprește razele solare și căldura. De asemenea, acoperă întregul corp și creează umbră”, recomandă Takahiro Kasai, oficialul responsabil cu măsurile de combatere a căldurii la Ministerul Mediului din Japonia.

Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay 

Cursa globală pentru resursele Lunii, estimate la… catralioane de dolari

Previous article

Alianța pentru Hidrogen dintre Canada și Germania accelerează lansarea pe piața internațională a hidrogenului verde

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News