0

Performanța la care a ajuns Grecia pe direcția independenței energetice arată cât de mult contează voința politică și strategia articulată în orice stat care tinde să treacă la energia curată. Iar în dreptul Greciei este cu atât mai relevant acest aspect cu cât cu doar un deceniu în urmă țara era scufundată în datorii enorme, care amenințau să tragă în colaps toată zona euro.

Zilele trecute, Grecia s-a achitat și de obligațiile financiare și anunță în premieră funcționarea completă cu energie curată, chiar dacă pentru doar câteva ore.

Concret, potrivit unui anunț al Operatorului Independent de Transport de Energie (IPTO), sursele de energie regenerabilă au acoperit cererea de energie electrică a Greciei timp de aproximativ cinci ore. Energiile regenerabile au înregistrat și un nou record, atingând un vârf de 3.106 megawați oră (MWh) de energie electric într-o singură zi. Compania, care deține și operează sistemul de transport electric din Grecia, conectând centralele electrice cu clienții, arată că realizarea este un pas uriaș înaintepe direcția mixului său energetic ecologic din următorii ani.

Grecia se bazează pe o gamă largă de surse de energie electrică, dar nicio sursă nu reprezintă mai mult de 50%. Potrivit npr.org, în august 2022, gazele naturale și sursele regenerabile, cum ar fi eolianul și solarul, au reprezentat cea mai mare putere. Începând cu 2019, consumul total de energie pe cap de locuitor al Greciei (inclusiv energie electrică, petrol și alte segmente) aplasat țara pe locul 52 în lume, cu 108 milioane Btu per persoană, conform Administrației pentru Informații Energetice din SUA. npr.org.

Țintă de 70% din mixul energetic până în 2030

Solarul, eolianul și hidrocentralele au reprezentat 46% din mixul energetic al națiunii în cele opt luni până în luna august a acestui an, în creștere față de aceeași perioadă din 2021, potrivit grupului The Green Tank, din Grecia, care punctează momentul de „record de optimism pentru tranziția țării la energie curată, eliminarea combustibililor fosili și asigurarea suficienței energetice”. „Etapa atinsă de Grecia demonstrează că o rețea de electricitate dominată de surse regenerabile este accesibilă. Acest lucru demonstrează, de asemenea, în mod clar că sistemul electric poate fi alimentat cu surse regenerabile fără a compromite fiabilitatea”, punctează Elisabeth Cremona, analist la think tank-ul energetic Ember, pentru Euronews Green.

Dar tranziția Greciei la energie curată nu a fost deloc simplă. Ca și alte țări europene, țara și-a redus dependența de gazul rusesc în urma războiului din Ucraina prin creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), pentru a-și satisface nevoile. De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui. Dar planurile de independență energetică din surse curate nu s-au oprit în loc.

Folosind datele IPTO, The Green Tank relevă faptul că sursele regenerabile – cu excepția celor hidro mari – au depășit toate celelalte surse de energie, lăsând gazele fosile pe locul doi.

Grecia își propune să-și dubleze capacitatea de energie verde, pentru ca aceasta să reprezinte cel puțin 70% din mixul său energetic până în 2030. Pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv, guvernul face demersuri pentru a atrage aproximativ 30 miliarde de euro în fonduri europene și investiții private, pentru a moderniza rețeaua electrică. În condițiile acestor eforturi concertate, specialiștii estimează că planul țării de a avea o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 de gigawați – de la aproximativ 10 gigawați acum – va fi îndeplinit înainte de termen.

Marile economii europene negociază închirierea de centrale electrice plutitoare

Previous article

Nordul global promite (din nou) să sprijine financiar tranziția climatică a sudului global

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News