0

 

Mass-media și opinia publică din întreaga lume au în prim-plan temele schimbărilor climatic și urgența energiei regenerabile. Dincolo de declarațiile guvernelor, fiecare persoană poate face gesturi mici care să „împingă înainte” o lume mai sustenabilă, iar antreprenorii, la rândul lor, sunt foarte atenți la trend.

Popularitatea acestor subiecte este condusă de oameni, comunități și guverne. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, de pildă, are un obiectiv – obligatoriu din punct de vedere juridic – de a atinge emisii nete zero până în 2050, iar guvernul irlandez de a reduce emisiile cu 51% până în 2030. Pe de altă parte, în acest moment, 46% dintre companiile din Marea Britanie și-au făcut planuri să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, relatează news.vmware.com. În condițiile în care acest procent va crește accelerat în anii următori – și nu doar în Marea Britanie – cum poate, totuși, funcționa o afacere sau un birou exclusiv cu energie regenerabilă? Potrivit sursei citate, există cteva exemple de succes.

Sky a devenit neutru din perspective emisiilor de carbon în 2006 și a trecut la energie electrică 100% regenerabilă în 2016, cu energie eoliană de la fața locului. Sediul central este aimentat cu 100% energie regenerabilă și biogaz. La VMware a fost îndeplinit obiectivul de a avea 100% din operațiuni alimentate cu energie regenerabilă de la începutul anului 2019 – compania țintește  emisii nete zero în operațiuni noastre și sustenabilitatea soluțiilor de produse în 2030.

Care sunt „ingredientele”?

În primul rând, dorința de a face schimbarea și acțiunea în această direcție. Orice program de acest tip trebuie să demonstreze că, pe lângă faptul că este un lucru potrivit pentru mediu, trebuie să fie și solid din punct de vedere economic. Liderii de afaceri trebuie să aibă argument clare pentru a arăta că trecerea la energia regenerabilă este alegerea corectă – inclusiv posibilitatea de a demonstra că impactul oricăror modificări este măsurabil; din energia economisită și economiile de costuri beneficiază comunitatea. Mai departe, trebuie angrenați angajații – nu ar trebui să fie foarte greu; studiile arată că 63% dintre lurătorii britanici afirmă că munca într-un birou durabil din punct de vedere ecologic este foarte importantă pentru ei. Mai mult, potrivit altor cercetări, milenialii și reprezentanții Generației Z ajng să refuse locuri de muncă dacă angajatorii nu respect principiile de sustenabilitate și nu sunt dispuși să facă pași înainte pe această diecție. Așadar, companiile care au făcut pași înainte spre funcționarea cu energie durabilă au recurs la audituri interne, focus grupuri, dezbateri și oportunități regulate de brainstorming și au aflat ce-și doresc angajații; de asemenea, au aflat și ce idei au pe această temă. O schimbare simplă, dar semnificativă, poate fi, de pidă, trecerea la utilizarea aerului proaspăt și curat pentru a ajuta la răcirea centrelor de date.

De asemenea, oamenii de afaceri care doresc să implementeze independența energetică și sustenabilitatea pot apela la specialiti, care îi îndrumă spre cele mai efciente forme de alimentare cu energie regenerabilă (punctând proximitatea de surse, posibilitatea conectării etc.), astfel încât antreprenorii să-și poată fae calculi exacte cu privire la rentabilitatea investiției. În același timp, experții pot ajuta oamenii de afaceri să înțeleagă cum să optimizeze consumul de energie și să faceți economii în întreaga clădire. Acest lucru este deosebit de important pentru structurile mai puțin moderne.

Practic, nu este nevoie să se schimbe totul deodată; dar orice plan pe această direcție este mult mai mult decât niciun plan.

Imagine de drvr de la Pixabay 

SUA infuzează 369 de miliarde de dolari în trecerea la energie verde

Previous article

Piramidă de lentile imprimată 3D pentru captarea superioară a luminii solare prin intemediul panourilor

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cover