Oamenii de știință de la Universitatea Stanford, din California, au dezvoltat recent un nou concentrator optic imprimat 3D pentru panouri solare. Acest dispozitiv cu lentile în formă de piramidă, numit Axially Graded Index Lens (AGILE), a fost proiectat de cercetătorul de inginerie Nina Vaidya și este capabil să mărească semnificativ capacitatea de putere colectată de un panou solar. Totul reducând costul de producție și făcând procesul mai practic, relatează 3dnatives.com.
Energia solară este probabil una dintre cele mai cunoscute noi surse de energie ecologice, care există de ceva vreme. Și deși este, fără îndoială, o opțiune bună, tehnologiile sale încă lasă mult loc de îmbunătățire și inovație. O nouă invenție, care ar putea revoluționa modul în care este colectată energia solară, a fost publicată recent în revista Microsystems & Nanoengineering. Oamenii de știință anunță un dispozitiv imprimat 3D care este capabil să colecteze mai multă energie decât orice alt panou solar.
Panourile solare convenționale funcționează cel mai bine doar în circumstanțe potrivite. Lumina soarelui trebuie setată în direcția exactă în care lumina poate atinge direct suprafața plană a panoului. Deoarece direcția luminii se schimbă în timpul zilei, multe rețele solare se rotesc activ spre astrul zilei, pentru a capta cât mai multă lumină posibil. Cu noul dispozitiv, această procedură lungă poate deveni redundantă. Noul și inovatorul panou este capabil să capteze și să concentreze lumina soarelui venită din orice unghi, datorită structurii sale speciale, care are forma unei piramide inversate, fără vârf. Materialul, care este o combinație de sticlă și polimeri, permite lentilei să concentreze energia solară din diferite unghiuri într-un singur loc, similar cu arderea ierbii cu o lupă. „Am vrut să creăm ceva care să ia lumina și să o concentreze în aceeași poziție, chiar dacă sursa își schimbă direcția. Nu vrem să fim nevoiți să continuăm să mișcăm detectorul sau celula solară sau să mutăm sistemul în fața sursei. Este un sistem complet pasiv – nu are nevoie de energie pentru a urmări sursa sau pentru a avea părți mobile. Fără focalizare optică sau nevoia de sisteme de urmărire, concentrarea luminii devine mult mai simplă”, explică Vaidya.
După o fază lungă de încercări și erori și multe prototipuri diferite, Nina Vaidya este acum încrezătoare că designul său va fi folosit în curând cu succes în industria energiei solare și în alte domenii. Ea conchide: Concentratorul optic al inginerilor de la Stanford ar putea ajuta rețelele solare să capteze mai multă lumină chiar și într-o zi înnorată, fără a urmări soarele.
Potrivit news.stanford.edu, un strat superior de AGILE ar putea înlocui încapsularea existentă, care protejează rețelele solare, ar putea elimina nevoia de a urmări soarele, ar putea crea spațiu pentru răcire și circuite care să ruleze între piramidele înguste ale dispozitivelor individuale și, cel mai important, să reducă semnificativ cantitatea de energie solară necesară pentru a produce energie. Iar utilizările nu se limitează la instalațiile solare terestre: dacă este aplicat rețelelor solare care sunt trimise în spațiu, un strat AGILE ar putea concentra lumina fără urmărire solară și ar oferi protecția necesară împotriva radiațiilor.
Imagine de Michael Schwarzenberger de la Pixabay
Comments