Inginerii americani de la Universitatea de Stat din Ohio au proiectat și testat cu succes un senzor de vânt mai eficient pentru utilizare pe drone, baloane și alte avioane autonome, relatează labmanager.com.
Acești senzori, numiți anemometre, sunt utilizați pentru a monitoriza viteza și direcția vântului. Pe măsură ce cererea de aeronave autonome crește, astfel de îmbunătățiri s-ar putea dovedi foarte importante pentru modul în care oamenii își folosesc spațiul aerian local, fie că este vorba de drone care livrează pachete sau de pasageri care vor zbura într-o zi cu aeronave fără pilot, afirmă Marcelo Dapino, profesor de inginerie mecanică și aerospațială: „Abilitatea noastră de a folosi spațiul aerian pentru a muta sau transporta lucruri într-un mod eficient are implicații societale uriașe. Dar pentru a opera aceste obiecte zburătoare, trebuie să fie disponibile măsurători precise ale vântului în timp real, indiferent dacă vehiculul este echipat sau nu cu echipaj”.
Leon Headings, coautor al studiului și cercetător asociat senior în inginerie mecanică și aerospațială la Ohio State, a declarat că instrumentul a fost fabricat din materiale inteligente, cu proprietăți care pot fi controlate și le permit să simtă și să reacționeze la mediul din jurul lor.
Pe lângă faptul că ajută dronele să traverseze distanțe lungi, măsurătorile precise ale vântului sunt, de asemenea, importante pentru prognoza energiei și optimizarea performanței turbinelor eoliene.
Potrivit revistei Frontiers in Materials, anemometrul echipei de cercetători este ușor, funcționează cu cantitate mică de energie și este mai sensibil la schimbările de presiune decât tipurile convenționale.
Imagine de AC works Co., Ltd. de la Pixabay
Comments