0

Startup-urile din domeniul combustibililor verzi și regenerabili abundă în India. Peste 3.300 de astfel de entități inovează încontinuu pentru a schimba paradigm emisiilor poluante din marea putere emergentă  a Asiei.

Potrivit eco-business.com, Nimisha Varma, un antreprenor din Jaipur, Rajasthan, explorează posibilitatea de a crea o baterie cu… aloe vera, prin intermediul startup-ului său, Aloe Ecell.

Ecologică, făcută din extracte naturale, bacteria este fără componente toxice și periculoase și nu provoacă degradarea solului sau poluarea aerului. Varma a experimentat utilizarea extractelor de plante ca electroliți – au fost testate testarea mere, castraveți, cartofi și alte produse naturale pentru o baterie de 1,5 volți. În cele din urmă, după mai multe încercări și experimente, startup-ul a descoperit că aloe vera este o sursă bună de electroliți pentru aceste baterii ecologice.

Varma a anunțat că  finalizat al doilea set de teste pilot, cu peste 1.500 de utilizatori, și este pregătit să aducă produsul pentru uz comercial în perioada următoare.

GPS Renewables, din Bengaluru, este, de asemenea, o startup care lucrează pentru a elimina dependența de combustibilul convențional. Compania a instalat recent o stație de încărcare pentru vehicule electrice (EV) în Mumbai, care funcționează cu biogaz produs din deșeuri.

GPS Renewables este cunoscut pentru popularizarea producției de biogaz din deșeurile alimentare în mai mult de 100 de instituții private și publice din toată țara și pentru utilizarea acestuia ca înlocuitor pentru GPL pentru gătit. Utilizarea biogazului pentru încărcarea vehiculelor electrice a fost un nou experiment. „Aceasta este o zonă de nișă, în care biogazul ar putea fi folosit pentru încărcarea vehiculelor electrice. A fost primul nostru proiect de acest fel. Dacă folosim biogazul ca sursă de energie pentru a încărca vehiculele electrice, putem face întregul proces mai curat”, a declarat Rajesh Ayappasur, director la GPS Renewables, pentru Mongabay-India. Firma s-a asociat cu autoritățile municipale locale pentru colectarea deșeurilor alimentare organice pentru a produce biogas, care ar urma să fie folosit pentru încărcarea vehiculelor electrice.

Jap Innogy (JAP), cu sediul în Chandigarh, fondată de D.S. Mahal, încearcă să capteze dioxidul de carbon. „Dioxidul de carbon este un produs secundar major atunci când rafinăriile de biocombustibili celulozici utilizează fermentarea enzimatică a biomasei. Avem un proiect ingineresc robust pentru a fi implementat pentru vânzarea acestui produs secundar ca Dioxid de carbon regenerabil sau BioCO2. Mai simplu spus, vom capta dioxidul de carbon, îl vom purifica și îl vom procesa în formă lichidă/gazoasă, în conformitate cu standardele de calitate alimentară, ceea ce înseamnă un nivel de puritate de 99,99”, a explicat Mahal pentru Mongabay-India.

Firma a finalizat toate activitățile pre-proiect și avansează prin etapele finale, pentru lansarea oficială. Mahal lucrează, de asemenea, la procesarea a 32 de tipuri diferite de materii prime de a doua generație, cum ar fi reziduurile agricole (paie de orez, paie de grâu, sobă de porumb, bagas, tulpină de bumbac, diverse ierburi etc.) și deșeuri forestiere (așchii de lemn, arbuști, ace de pin etc.) pentru a reduce arderea miriștilor și a aduce astfel de potențiali poluanți în producerea de bioetanol – o sursă regenerabilă de energie.

Departe de centrele urbane, inovațiile în materie de biocombustibili au loc și în zonele semiurbane și rurale. Cu sediul în Wai, în Maharashtra, Yash Joshi a lucrat în ultimii cinci ani la pretratarea termică a reziduurilor agricole pentru a permite o utilizare mai eficientă a acestor materii prime și deșeuri – subproduse de calitate scăzută – pentru producerea de căldură și electricitate. „La nivel mondial, arzătoarele de înaltă eficiență pe bază de combustibili din biomasă sunt forțate să folosească peleți din lemn alb ca materie primă. Adevăratul schimbător de joc a fost capacitatea de a moderniza materialele de calitate scăzută, cum ar fi paiele de orez, paiele de grâu, gunoiul din trestie de zahăr, pe care le facem acum în India, ceea ce deschide oportunități de a folosi o sursă de materie primă mai ieftină.. Am dezvoltat constant tehnologia în ultimii cinci ani, cu rezultate foarte promițătoare în testare. În prezent, extindem invenția la o scară care ar putea fi implementată comercial”, a spus Joshi.

Pe lângă aceste proiecte de tehnologie curată, există multe startup-uri în India care oferă noi soluții pentru sectorul energiei regenerabile. Potrivit unui raport comun lansat de Climate Trends și Climate Dot, India este pe locul trei în lume, după Statele Unite și China, când vine vorba de dimensiunea startup-urilor. Akhilesh Magal, directorul ClimateDot, afirmă că aceste startup-uri cu tehnologie curată ar putea juca un rol cheie în impulsionarea luptei împotriva schimbărilor climatice, dar au nevoie de sprijin dedicat din partea guvernului pentru a-și atinge obiectivul. Raportul a susținut că schemele guvernamentale indiene au ajutat sectorul, dar majoritatea startup-urilor se află încă în orașe metropolitane sau în campusuri universitare, iar pentru a se extinde în întreaga țară au nevoie de politici adecvate și sprijin financiar.

Conform datelor guvernamentale, la 30 iunie 2022, India avea un total de 72.933 de startup-uri înregistrate. Potrivit Ministerului Comerțului și Industriei, peste 3.300 de startup-uri lucrează în sectorul acțiunii climatice, oferind soluții pentru creșterea energiei regenerabile.

Imagine de David McComb de la Pixabay 

Columbia anunță prima licitație eoliană offshore pentru 2023

Previous article

România înlătură barierele din calea proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate pe terenuri agricole

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Electric