0

Echipa de producție a cunoscutului serial „Poldark” a cerut furnizori cu emisii scăzute de carbon.

Nota verde trimisă de echipa de producție a seriei solicită departamentului de locație să folosească furnizori cu emisii scăzute de carbon pentru iluminat și baterii reutilizabile ori de câte ori este posibil, relatează BBC. Astfel de solicitări sunt din ce în ce mai populare și indică creșterea gradului de conștientizare în industria filmului și a televiziunii cu privire la emisiile proprii de dioxid de carbon.

În producția de filme și televiziune, principalele surse de emisii de carbon sunt transportul și energia. Potrivit raportului Screen New Deal, producția medie de film cu buget mare produce 2.840 de tone echivalent CO2 (este nevoie de peste 15.000 de meti pătrați de pădure pentru a absorbi această cantitate în fiecare an). Jumătate din această cantitate provine din combustibil, 30% de la utilitățile energetice și 16% din călătoriile aeriene.

Louise Smith, consultant în sustenabilitate la Neptune Environmental Solutions, este specialist în transport și energie și consiliază producțiile de film sau de televiziune din perspective reducerii amprentei de carbon. Smith a lucrat la multe filme, inclusiv cel mai recent din seria James Bond – No Time to Die – și Jurassic World: Dominion. Pentru filmări, tot mai multe studiouri au deja contracte de energie electrică regenerabilă.

O mare problemă energetică este motorina, care a fost folosită în mod tradițional pentru a alimenta vehiculele grele și generatoarele necesare filmărilor. Generatoarele sunt deosebit de importante pentru filmarea în locații în locuri unde rețeaua electrică nu poate fi accesată.

Producțiile au folosit din ce în ce mai mult motorină regenerabilă (cunoscută și sub numele de ulei vegetal hidrotratat sau HVO), de exemplu pentru recenta producție Downton Abbey: A New Era. În această perioadă de tranziție, Smith încurajează utilizarea hibridă a bateriilor cu alte tipuri de putere. „Tehnologia bateriilor a apărut foarte rapid în Marea Britanie în ultimii doi ani, în ceea ce privește disponibilitatea, dimensiunea și capacitatea”, spune consilierul. Acest lucru permite producțiilor să-și coordoneze sistemele de alimentare, cu bateriile conectate la generatoare care sunt oprite peste noapte. Bateriile ar putea fi suficiente pentru a alimenta, de exemplu, frigiderele și congelatoarele care trebuie să funcționeze peste noapte, cu generatoarele pornite automat dimineața. Acest lucru are ca rezultat un consum mai mic de energie în ansamblu.

Dar există și ceea ce Smith numește „o provocare a inimii și a minții”, și anume să convingă echipele de producție că se pot descurca cu mai puțin: „Nu există prea mult loc de eroare în film, deoarece totul se mișcă atât de repede. Deci există multă redundanță încorporată și este o problemă în ceea ce privește eficiența. Este un lucru dificil de gestionat, pentru că locurile de muncă ale acelor oameni sunt în joc dacă greșesc”. În aceste cazuri este încurajată colectarea mai multor date, pentru a se determina câtă energie este utilizată efectiv și pentru a se permite o mică rezervă.

Utilizarea generatoarelor mici și pornirea echipamentelor numai atunci când este necesar contribuie la reducerea risipei de energie. De asemenea, având în vedere modul în care echipele de electricieni au îmbrățișat luminile cu LED, care folosesc mai puțină energie decât becurile convențional, Smith este optimistă cu privire la alte modificări ale consumului de energie în industria filmului. Iar dacă generatoarele pot fi îndepărtate cu totul, există și avantajul unui platou mai silențios. Acest lucru a fost evident în 2013, în timpul filmării filmului Bad Words, care folosea doar energie solară.

Un exemplu de acceptare a provocării este Vancouver. Mai multe agenții au făcut din utilizarea energiei regenerabile în realizarea de filme un fapt curent. Municipalitatea oferă reduceri la taxele de filmare a producțiilor fără generatoare diesel, iar inițiativa Reel Green a construit o rețea de chioșcuri electrice în apropierea locațiilor de filmare, oferind resurse de energie curată.

De asemenea, potrivit lui Hunter Vaughan, expert în mediul înconjurător la Universitatea Cambridge, „Sardinia și Mallorca și-au sporit popularitatea ca locații de filmare cu practici durabile, care sunt mai bune nu numai pentru mediu, dar și pentru comunitățile locale”.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay 

Partenerii din proiectul Smart Grid CARMEN au depus aplicația pentru obținerea finanțării prin programul „Connecting Europe Facility”

Previous article

Proiecte de energie regenerabilă din Africa de Sud în fața unui potențial de finanțare de 100 miliarde de dolari

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News