Inteligența Artificială poate avea un impact masiv asupra următoarei generații de sisteme de stocare a energiei din baterii, dând naștere unor noi oportunități în optimizarea puterii și în întreținerea tuturor tipurilor de instalații critice, relatează energy-storage.news.
Carlos Nieto, Global Product Line Manager, Energy Storage la ABB, descrie progresele în inovație care au adus pe piață inteligența artificială în longevitatea bateriilor și explică modul în care aceasta are potențialul de a face activele regenerabile și stocarea mai fiabile și mai profitabile.
Întreprinderile se confruntă cu creșteri istorice ale prețurilor la energie, nemaivăzute de la începutul anilor 1970 și cu probleme de aprovizionare larg răspândite. Pentru spațiile industriale și comerciale consumatoare de energie, unde alimentarea continuă este adesea esențială, se impune o sarcină mai mare asupra durabilității, pentru a atenua riscurile de creștere a prețurilor la combustibil și volatilitatea pieței. Rezultatul este o schimbare profundă în peisajul energetic. Factorii-cheie ai acestei schimbări sunt decarbonizarea, descentralizarea și digitalizarea.
În ceea ce privește decarbonizarea, industria globală continuă să facă progrese în direcția reducerii emisiilor și a costurilor energetice, prin creșterea ritmului și a amplorii investițiilor în surse regenerabile. Dar, deși acest lucru arată un progres, realitatea este că variabilitatea inerentă a vântului prezintă unele limitări. Natura descentralizată a producției de surse regenerabile deține potențialul pentru utilizatorii de energie de a produce nu numai o mare parte din energia electrică de care au nevoie la nivel local, ci și de a trece la un sistem energetic independent, cum ar fi o microrețea, pentru o autosuficiență supremă. Unul dintre avantajele majore ale unei microrețele este că poate acționa ca parte a rețelei mai largi, putând, de asemenea, să se deconecteze de la aceasta și să funcționeze independent, de exemplu în cazul unei întreruperi de curent. Desigur, acest lucru prezintă un avantaj uriaș pentru aplicațiile esențiale, unde chiar și un moment de nefuncționare poate implica implicații operaționale și financiare uriașe.
Atingerea obiectivelor de decarbonizare necesită digitalizare. Acest lucru va duce la o trecere către un software avansat de management al energiei, care permite comunicarea și operarea automată în timp real a sistemelor energetice. Un astfel de software va permite companiilor să optimizeze generarea, furnizarea și stocarea generației regenerabile în funcție de cerințele lor, de piață și de alți factori externi.
Inteligența Artificială și revânzarea energiei în exces
În viitor, se prevede că companiile ar putea chiar să depășească autosuficiența și să beneficieze de un nou flux de venituri profitabil prin revânzarea energiei în exces, nu doar înapoi, ci chiar direct către consumatori sau alte afaceri. Soluțiile de inteligență artificială „în spatele contorului” formează deja o parte centrală a strategiilor de decarbonizare, permițând întreprinderilor să stocheze surplusul de energie și să o redistribuie după cum este necesar, pentru o integrare fără probleme a surselor regenerabile. Atunci când este asociat cu un sistem de management al energiei, monitorizare și diagnosticare, sistemul de stocare a energiei permite operatorilor să optimizeze producția prin valorificarea vârfurilor, ridicarea sarcinii și maximizarea autoconsumului.
Un alt mare avantaj este că aceste sisteme pot oferi o putere de rezervă critică, prevenind potențialele pierderi de venituri din cauza întârzierilor în producție și a timpilor de nefuncționare. Dincolo de abordarea decarbonizării, aplicarea Inteligenței Artificiale duce stocarea energiei la un nivel complet nou de operare inteligentă. Această inovație unică are o abordare pe patru direcții: achiziția de date, predicție, simulare și optimizare. Folosind învățarea automată avansată, sistemul este capabil să gestioneze, să analizeze și să exploateze în mod constant datele. Rezultatul este un potențial complet nou pentru optimizarea energiei și a activelor.
Prin analiza predictivă, va permite operatorilor comerciali și industriali să economisească și să distribuie resursele autogenerate mai eficient și să se pregătească mai bine pentru cererea viitoare. De asemenea, poate asigura continuitate în capacitatea de a identifica și aborda probleme înainte ca acestea să escaladeze și să anticipeze eșecuri similare sau constrângeri de performanță. „În întregul sistem este încorporată o inteligență mai mare, ceea ce permite operatorilor să înțeleagă totul, de la starea de încărcare în repaus până la adâncimea de descărcare și modul în care acești factori pot degrada bateria în timp. Această inteligență ușurează prezicerea uzurii, crește durata de viață generală și, în cele din urmă, rentabilitatea investiției pentru utilizatorul final”, punctează Nieto.
Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay
Comments