0

Avansul accelerat al sectoarelor energiei regenerabile aduce, firesc, o explozie a locurilor de muncă în toată lumea. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) arată că numărul lucrătorilor din sectorul energiei regenerabile din întreaga lume a crescut de la 12 milioane în 2020 la 12,7 milioane în 2021.

Aproape două treimi din toate locurile de muncă din energie regenerabilă sunt în Asia, doar China reprezentând 42% din totalul global, urmată de Uniunea Europeană și Brazilia, cu 10% fiecare, SUA și India cu 7% fiecare. „În fața numeroaselor provocări, locurile de muncă din energie regenerabilă rămân”, explică Francesco La Camera, directorul general al IRENA.

Lumea a înregistrat un nou record în 2021, producând 132,8 GW de instalații solare fotovoltaice, în creștere de la 125,6 GW în 2020. De altfel, energia solară s-a dovedit a fi sectorul cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial, oferind 4,3 milioane de locuri de muncă în 2021.

Germania, Japonia, Republica Coreea, Spania și Țările de Jos au fost următoarele cele mai mari locații de instalații solare fotovoltaice, cu creșteri importante de joburi. Țările din Uniunea Europeană au un total de 1,2 milioane de locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile, cu

sectorul bioenergiei fiind cel mai mare angajator de pe continent. Biomasa solidă se află în fruntea clasamentului, cu aproximativ 314.000 de locuri de muncă, urmată de energia eoliană, cu aproximativ 298.000 și cu 235.000 în industria solară. Biomasa reprezintă în prezent aproape 60% din toată energia regenerabilă europeană – mai mult decât eolianul și solarul combinate, potrivit statisticilor UE, citate de EURACTIV.

Europa reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de producție eoliană și rămâne cel mai important exportator de echipamente pentru energie eoliană. În sectorul solar fotovoltaic, Uniunea Europeană a adăugat aproximativ 21,4 GW în 2021. Polonia găzduiește cea mai mare forță de muncă din energie solară de pe continent. Alte țări lideri sunt Germania, Spania, Țările de Jos, Ucraina, Franța și Italia.

Dezvoltarea forței de muncă este esențială pentru a face tranziția energetică una de succes, arată raportul. Acest lucru trebuie abordat într-o gamă largă de domenii, inclusiv politica industrială, educația și formarea competențelor, piața muncii și măsuri de protecție socială, strategii de diversitate și incluziune, precum și măsuri de revitalizare regională. Barierele structurale joacă, de asemenea, un rol, cum ar fi abordarea dependenței de combustibili fosili, precum și a modelelor comerciale cu mărfuri și tehnologie, se spune.

„Dincolo de cifre, se pune un accent tot mai mare pe calitatea locurilor de muncă și a condițiilor de muncă în energiile regenerabile”, a declarat directorul general al Organizației Internaționale a Migrației, Guy Ryder.

Electronicele portabile, alimentate cu… bacterii

Previous article

Cum fac fermierii trecerea la energie regenerabilă; cu investiții, inovații și entuziasm

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News