0

Piața stocării energiei la nivel global avansează pe cerere atât de spectaculos, încât seamănă cu un copil cu dureri de creștere. Evoluțiile recente ale politicilor din SUA și Uniunea Europeană reprezintă un spor considerabil al perspectivelor de implementare a stocării de energie la nivel mondial, arată analize ale specialiștilor care numesc anii 2020 „deceniul stocării energiei”.

O analiză a companiei globale de cercetare BloombergNEF prognozează că până la sfârșitul anului 2030, instalațiile cumulate la nivel mondial vor ajunge la 1.194 GWh. Puțin peste jumătate din această nouă capacitate va fi construită pentru a furniza transferul de energie, stocând surplusul de solară și eoliană, pentru a fi expediat în rețea și pentru a fi utilizat atunci când este necesar. Acest lucru este deja observat în popularitatea tot mai mare a proiectelor de energie regenerabilă plus stocare, în special solar-plus-stocare.

La nivel mondial, SUA și China vor fi cele mai mari două piețe, reprezentând aproximativ jumătate din toate implementările globale. Cum proiectele de baterii americane au de obicei o capacitate de energie mai mare, pentru a capta mai multe ore de energie stocată, cifrele de megawați-oră pentru adăugările de capacitate în SUA vor fi probabil mai mari decât cele ale Chinei. Alte piețe regionale includ India, Australia, Germania, Marea Britanie și Japonia, cu factori comuni, cum ar fi politicile de sprijin, angajamentele decise privind clima și nevoia tot mai mare de resurse energetice flexibile.

Europa, Orientul Mijlociu și Africa rămân, totuși, în urma zonei Asia-Pacific și a Americii, pe care grupul de analiză le-a evidențiat ca având obiective climatice mult mai puternice, stabilite în special în Europa. Cu toate acestea, dacă tranziția energetică accelerează odată cu creșterea surselor regenerabile și retragerea combustibililor fosili, precum și cu localizarea lanțurilor de aprovizionare cu baterii, ar putea exista o accelerare și pe aceste piețe.

Regiunea Asia-Pacific va implementa mai mulți megawați de stocare, America mai mulți megawați-oră. „Piața globală de stocare crește într-un ritm fără precedent”, punctează Yiyi Zhou, autorul raportului BloombergNEF.

Ce împinge înainte acest val? Politica. În SUA, Actul de Reducere a Inflației, proiectul legislativ care include 369 miliarde de dolari pentru cheltuieli climatice și stimulente fiscale, este principala forță motrice – va introduce un credit fiscal pentru investiții pentru stocarea de energie de sine stătătoare, baterii sau alte active de stocare construite fără a fi asociate cu generarea solară fotovoltaică amplasată în comun, ceea ce va schimba perspectivele pentru mai mulți gigawați de proiecte de stocare în viabilitate economică și profitabilitate; în UE, politica REPowerEU este în curs de implementare și include o creștere considerabilă a obiectivelor de energie din surse regenerabile și mențiune explicită a necesității de a dezvolta și promova rolul stocării energiei în integrarea acestor surse regenerabile și menținerea fiabilității rețelei electrice.

Pe măsură ce piața evoluează în tandem cu trecerea lumii către cote mai mari de energie regenerabilă, principala aplicație pentru stocarea bateriilor va deveni din ce în ce mai legată de schimbarea energiei. Energia generată în timpul zilei de la soare, de exemplu, va fi stocată din ce în ce mai mult suficient timp pentru a contribui la furnizare la orele de vârf. Până în 2030, aproximativ 61% din toți megawații de stocare a energiei desfășurați vor fi utilizați în principal pentru aplicații de transfer al energiei.

Pe termen scurt, însă, perspectivele pentru implementarea stocării sunt ceva mai complicate.

Un alt analist BloombergNEF, Helen Kou, citată de energy-Storage.news, a explicat cum constrângerile lanțului de aprovizionare au diminuat așteptările pentru implementările din SUA în acest an. Prețurile „semnificativ mai mari” pentru bateriile cu litiu au avut ca rezultat încetinirea logisticii globale, suprapunându-se cu cererea extrem de mare de baterii din sectorul vehiculelor electrice. „În ciuda prețurilor mai mari ale sistemului de baterii, cererea este clară. Cele mai mari piețe de energie din lume, cum ar fi SUA, India și UE, au adoptat legislații care stimulează implementarea stocării de energie”, adaugă Kou.

Nordul global promite (din nou) să sprijine financiar tranziția climatică a sudului global

Previous article

Lumea va ajunge la emisii zero în 2050 doar dacă se dublează furnizarea de energie electrică cu emisii scăzute în următorii opt ani

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News