0

Toate declarațiile și intențile legate trecerea rapidă a omenirii la energia regenerabilă, care sunt în atența și pe buzele tuturor, au creat un val de entuziasm și au deschis porțile unui mare număr de descoperiri, dar cercetătorii depun eforturi serioase, contratimp, pentru a găsi soluțiile la care să-și poată permite să recurgă miliarde de oameni.

Accelerarea masivă a cererii pentru energie regenerabilă și vehicule electrice a generat o cerere enormă pentru baterii care stochează energia generată, dar consumatorii doresc și motoare de putere. „Se produc și se consumă cantități mari de baterii, crescând posibilitatea unor probleme de mediu. De exemplu, separatoarele din polipropilenă și policarbonat, care sunt utilizate pe scară largă în bateriile cu litiu-ion, durează sute sau mii de ani să se degradeze”, spune expertul Liangbing Hu, director al Centrului pentru Inovare în Materiale al Universității din Maryland.

Sunt bateriile din spatele acestor soluții de durabilitate întotdeauna sustenabile în sine? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă experții americani, într-o lucrare publicată în revista Matter, în care explică cum au realizat o baterie de zinc cu un electrolit biodegradabil dintr-o sursă neașteptată – cochiliile de crabi. Practic, noua baterie, care ar putea stoca energie din surse eoliene și solare la scară largă, folosește un electrolit de gel fabricat dintr-un material biologic numit chitosan. „Chitosanul este un produs derivat al chitinei. Chitina are o mulțime de surse, inclusiv pereții celulari ai ciupercilor sau exoscheletele crustaceelor, inclusiv crabii, creveții și homarii, care pot fi obținute cu ușurință din deșeurile de fructe de mare”, spune Hu.

Un electrolit biodegradabil înseamnă că aproximativ două treimi din baterie ar putea fi descompusă de microbi – electrolitul realizat în Maryland s-a „topit” complet în cinci luni, potrivit sciencedaily.com. Aceasta lasă în urmă componenta metalică, în acest caz zincul, care este mai abundent în scoarța terestră decât litiul. „În general, bateriile cu zinc bine dezvoltate sunt mai ieftine și mai sigure”, detaliază Hu.

Bateria cu zinc și chitosan are o eficiență energetică de 99,7% după 1.000 de cicluri, ceea ce o face o opțiune viabilă pentru stocarea energiei generate de vânt și soare.

Hu și echipa sa continuă să lucreze pentru a face bateriile încă și mai ecologice: „În viitor, sper că toate componentele bateriilor vor fi biodegradabile. Nu numai materialul în sine, ci și procesul de fabricare a biomaterialelor”.

Filipine a lansat proiectele de energie eoliană în larg

Previous article

Politici fiscale în schimbare majoră. Circulația banilor în tranziția la energie regenerabilă

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in News