0

Cu un nou startup, numit CarbeniumTec, cercetătorii de la College of Science și College of Medicine – Tucson își propun să aducă pe piață tehnologie care reimaginează modul în care este stocată electricitatea.

Practic, cercetătorii din Arizona au dezvoltat un electrolit fără metal, pe care intenționează să-l folosească pentru a produce baterii netoxice, care pot stoca cantități mari de energie electrică. Această tehnologie va contribui la rezolvarea unei provocări persistente cu energia regenerabilă: unde să se stocheze energia înainte de a fi folosită, relatează news.arizona.edu. „Ne străduim să dezvoltăm o soluție durabilă, fără metale, ecologică și care să răspundă cererii tot mai mari de stocare a energiei electrice”, explică inventatorul Thomas Gianetti, profesor asistent la Departamentul de Chimie și Biochimie și director executiv al CarbeniumTec.

Una dintre principalele probleme ale producției de energie verde, cum ar fi energia solară și eoliană, este că aceasta este produsă intermitent, ceea ce înseamnă că trebuie stocată în cantități mari pentru perioade lungi înainte de a fi utilizată. Bateriile pe bază de litiu-ion domină în prezent sectorul de stocare staționară a energiei, dar sunt cele mai potrivite pentru patru până la șase ore de stocare. Tehnologia inventatorilor americani nu are scopul de a înlocui sistemele compacte, portabile de baterii, cum ar fi bateriile litiu-ion necesare pentru telefoane mobile, camere, laptopuri, vehicule electrice și alte produse ci abordează doar nevoia urgentă și în creștere pentru mai multe metode de stocare și livrare a cantităților mari de energie electrică pentru perioade lungi.

În Arizona, de exemplu, nevoia de stocare a energiei este de așteptat să crească cu 3.000 de megawați oră până în 2030 – prin comparație, o locuință medie americană folosește doar 11 megawați oră de energie într-un an. Pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor pe termen lung și pentru a profita din plin de formele alternative de energie, lumea va avea nevoie de sisteme sigure și ecologice, capabile să stocheze energie timp de opt până la 12 ore, detaliază Gianetti.

Tehnologiile actuale de ultimă oră ale bateriilor utilizează substanțe chimice corozive, care sunt toxice, greu de utilizat, costisitoare și dăunătoare mediului. Sistemul dezvoltat de Gianetti și CarbeniumTec folosește un electrolit fără metale, netoxic, bazat pe chimie organică. Echipa plănuiește să realizeze în perioada următoare un prototip la scară mică și speră să obțină un contract inițial, pentru a extinde tehnologia în viitorul apropiat.

Imagine de Michał Jamro de la Pixabay

Enel X România instalează un parc solar cu o capacitate totală de 3 MW pentru WDP România

Previous article

Un demers „monumental”. California va elimina complet automobilele cu combustibili fosili până în 2035

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Electric